Poslední cigaretu by si rádo zapálilo až 30 procent kuřáků

Praha - Česko je jednou z posledních zemí Evropy, kde si můžete zapálit v restauraci. V opatřeních pro snižování počtu kuřáků, zejména těch začínajících, dlouhodobě zaostáváme. Podle odborníků za to může obrovský vliv tabákových firem, který přijímání zákonů proti kouření v podstatě zastavil. Malý důraz se klade na samotný proces odvykání stávajících kuřáků. Dlouho očekávanou reformu pravidel pro výrobu, prezentaci a prodej tabákových výrobků, kterou dnes navrhla Evropská unie, tak vnímá Česko jako velmi razantní a zřejmě s ní nebude souhlasit.

Josef Čupka, koordinátor pro závislost na tabáku, také upozorňuje, že důsledky kouření přichází s odstupem třiceti až čtyřiceti let. „Nové změny přispějí pozitivním směrem, je to lepší než nic,“ dodal. Podle něj by ale větší důraz měly směrnice klást na samu odvykací kůru současných kuřáků, které samotné odstrašující krabičky zřejmě neodradí. „Pokud kuřák prokouří dva tisíce korun měsíčně, bere podporu osm a půl tisíce, tak jedna čtvrtina jeho příjmu je pryč,“ konstatoval. 

Josef Čupka, koordinátor pro závislost na tabáku

„Závislost na tabáku je nemoc jako každá jiná, a tím pádem by měla mít dostatečnou péči ze strany zdravotního systému. (…) Zhruba 30 procent kuřáků by chtělo skončit reálně v horizontu týdnů. (…) Potřebují jenom větší motivaci, větší péči ze strany zdravotního systému a myslím, že i větší reklamu pro to, jak je pozitivní, pokud přestanou kouřit.“

Největší vliv má tabáková lobby

„Vliv tabákové lobby je obrovský. Větší, než si dovedete představit,“ řekl poslanec za ODS Boris Šťastný, který za čistší vzduch v českém pohostinství bojuje již řadu let. „Podnikatelé se nemají čeho bát, jsou-li opatření plošná a platí pro všechny stejně. Restauratéři jsou ve vleku svých asociací. Ty křičí, co se všechno stane, ale už nekřičí, že jsou zlobbováni tabákovým průmyslem,“ dodal.

Martin Charvát, kreativní ředitel společnosti Konektor

„Daleko větší vliv na kouření má celospolečenské vytěsňování kuřáků z veřejných prostorů, než nějaký obrázek na krabičce.“

„Tabákové firmy mají výrazný vliv na to, jaká novela zákona se ve výsledku přijme. Z vyjádření českých politických špiček vyplývá, že tu není vůle zpřísňovat tabákovou problematiku,“ řekla i projektová koordinátorka České koalice proti tabáku Jarmila Greplová. Dlouho očekávanou reformu pravidel pro výrobu, prezentaci a prodej tabákových výrobků, kterou dnes navrhla Evropská Unie, tak vnímá Česko jako velmi razantní. „Já nepodporuji tenhle evropský populismus. Pro mě je podstatné, že i tabákový průmysl má své místo na slunci. Omezení ano, ale zničení, k čemuž směrnice spěje, to ne,“ konstatoval ministr zemědělství Petr Bendl.

V EU už si zapálíte jen v Česku, Portugalsku, Rumunsku a na Kypru 

Téměř ve všech zemích EU již platí zákaz kouření v restauracích. Zapálit si v restauraci tak můžete už jen v Česku, Portugalsku, v Rumunsku a na Kypru. Zákaz kouření prosadili i v sousedním Slovensku. Nezapálíte si ve Španělsku, ani v Itálii. Letos prošel zákon i na Ukrajině. Nejedná se však jen o Evropský výmysl. Zakazuje se v Africe (JAR, Keňa, Tanzanie, Uganda), v některých státech USA, Asii i Austrálii.  

U nás si může restaurace sama určit, zda bude kuřácká, či nekuřácká. „Ve výsledku to nemá žádný efekt,“ myslí si Greplová. „Po zavedení celoplošných opatření v okolních zemích je pozorován pokles cévních příhod a infarktů. Mají pozitivní dopad na celou společnost,“ dodala.

Pořídit si cigarety není pro děti žádný problém

„Naše republika není schopná přijmout opatření, aby byl omezen prodej dětem a mladistvým. Přestože legislativu máme, je tu tak nízká kontrola, že 70 procent lidí ve věku 15 let přiznává, že pro ně není problém pořídit si cigarety,“ říká Greplová.  

První cigareta v devíti letech? Normálka

Čtyřicet procent tuzemských adolescentů kouří a průměrný věk, kdy to zkusí poprvé, klesá dokonce k devátému roku. K cigaretám by se nezletilí podle zákona vůbec neměli dostat, ve skutečnosti to ale není problém. A jaké argumenty podle odborníků na začínající kuřáky platí? Spíš než zdravotní riziko je odradí vysoká cena cigaret, nebo to, že jim kouřem páchne dech nebo vlasy. 

V nedospělém mozku přitom rychle vzniká závislost - stačí jedna cigareta týdně. Čtvrtina šestnáctiletých kouří denně a skoro každý desátý v tomto věku vykouří víc než půl krabičky každý den. „V Praze je průměrný věk první cigarety někde mezi devátým a desátým rokem,“ říká Greplová. 

Kouření u mladistvých
Zdroj: ČT24/ISIFA/Science Photo Library

Kouzlo zakázaného ovoce

Daniel Köppl, šéfredaktor časopisu Marketing & Média, se domnívá, že opatření Evropské unie kýžený efekt mít nebude a spíše naopak, pro nezletilé se tabákové výrobky stanou ještě více atraktivní. „Poté, co vstupují v platnost různá zpřísnění a omezení, tak spotřeba cigaret u mladších lidí stoupá,“ míní. Sám by naopak kladl důraz na propagaci a změnu životního stylu.

Typický český kuřák vykouří podle aktuálního průzkumu Eurobarometru denně přes čtrnáct cigaret. Z 27 členských zemí je podíl kuřáků v české populaci dvanáctý nejvyšší. Častějšími kuřáky jsou podle průzkumu muži, kterých kouří 32 procent, žen pak necelá čtvrtina, 24 procent. Častěji také kouří lidé s manuálním zaměstnáním, podnikatelé a nezaměstnaní. Hodně kuřáků je mezi lidmi s nižším vzděláním, nejméně kuřáků je mezi důchodci.

image_423397
Zdroj: ČT24

EU: Zákaz mentolových a vanilkových cigaret, žádné slimky

Evropská komise to myslí s bojem proti tabákovým výrobkům vážně. Cílem je snížit atraktivitu cigaret, aby se eliminovalo množství nových kuřáků, zejména z řad mladých lidí a dětí. EU chce snížit povědomí o značkách, aby cigarety nebyly trendy a zajímavé. Mají se omezit veškeré příchutě cigaret, zejména mentolové cigarety a cigarety s vanilkovou příchutí. Omezena mají být barviva a cigarety slim, které jsou vytvořeny tak, aby oslovily mladé ženy a dívky. „Když nebudou povolené, ani v těch situacích, kde se běžně zatím kouří, tak to bude jenom dobře,“ míní ministr zdravotnictví Leoš Heger.

Podle odbornice na léčení závislostí Evy Králíkové je chyba, že EK neprosazuje jednotné krabičky stejné nelákavé barvy bez log firem, jako to je v Austrálii. „Když zůstane na krabičce značka, třeba malá, tak varování, i když bude přes tři čtvrtiny strany, nefunguje,“ podotkla. Králíková poznamenala, že navrhnout měli úředníci mimo jiné to, že se smějí cigarety prodávat jen v místech k tomu určených, tedy trafikách. Teď jsou běžně u pokladen v supermarketech, a tedy na očích dětem.