ODS udělá vše pro to, aby Pekárek nedostával plat

Praha - Pro ODS je nepředstavitelné, aby odsouzený poslanec Roman Pekárek nadále dostával plat z peněz daňových poplatníků. Strana proto na začátku roku předloží návrh zákona, který by tomu měl zabránit. ODS zároveň Pekárka opět vyzvala, aby složil mandát. Pekárek ale mezitím pro server IHned.cz prohlásil, že se nehodlá vzdát poslaneckého mandátu před výsledkem dovolání k Nejvyššímu soudu: „Počkám, jak to dopadne.“

Vrchní soud Pekárka poslal za přijetí úplatku a zneužití pravomoci na pět let do vězení. Zároveň nesmí pět let pracovat v samosprávě - poslancem ale obdobně jako David Rath zůstává, na mandát by musel rezignovat. Pekárek veškerá obvinění odmítá; nahrávka, která je hlavním důkazem v jeho kauze, je podle něj mimo realitu. „Stále více věc vnímám, jako že jsem měl být odsouzen za každou cenu. Stal jsem se obětí soudního systému,“ řekl serveru iHNed.cz s tím, že určitě využije všechny právní prostředky.

ODS s Pekárkem ve sněmovně nepočítá

ODS ale nepočítá s tím, že by se Pekárek účastnil jednání sněmovny. „Nepočítáme s jeho hlasem, předpokládáme, že sem do únorové schůze chodit nebude, ale uvidíme,“ uvedl předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

Občanští demokraté už pracují na návrhu zákona, který by alespoň umožnil odebrat pravomocně odsouzenému poslanci plat. „Jednali jsme o tom na našem grémiu, s našimi ministry a považujeme to za důležitý krok, který ODS musí navrhnout,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Benda dodal, že pokud by zákon vstoupil v platnost, mohl by začít platit ihned. „Předpokládám, že podpora bude napříč sněmovnou. Byli bychom rádi, aby to na únorové schůzi bylo v režimu zrychleného čtení,“ řekl na brífinku po jednání klubu. U poslaneckých náhrad je situace jiná. Sněmovna je nevyplácí ani v případě vazebně stíhaných.

Marek Benda (ODS): „Pokládáme za nemožné, aby pravomocně odsouzená osoba vykonávala poslanecký mandát. Současně jsme se usnesli na tom, že předložíme na začátku příštího roku návrh zákona, který by stanovil, že po dobu výkonu trestu za úmyslný trestný čin poslanci a případně senátorovi neběží poslanecký plat.“

Ve sněmovně přitom už od května leží ústavní novela předsedkyně dolní komory Miroslavy Němcové (ODS), podle které by měl poslanec nebo senátor v případě pravomocného odsouzení k nepodmíněnému trestu přijít o mandát. O možném zániku mandátu se začalo hovořit v souvislosti s úplatkářskou aférou ve Věcech veřejných. Zatím nepravomocně v ní byli odsouzeni někdejší šéf poslanců VV Vít Bárta a jeho někdejší spolustraník Jaroslav Škárka. Pokud by novela prošla, mohla by ale podle Bendy platit až od příštího volebního období.  

Brífink Marka Bendy (zdroj: ČT24)