Ve zdravotnictví chybí kvalitní manažerské řízení, zaznělo na tripartitě

Praha – Podle ministryně práce a sociálních věcí Ludmily Müllerové (TOP 09) probíhalo jubilejní sté zasedání tripartity korektně a většinou ve shodě. Odborům ale vadí, že většina nemocnic stále nemá uzavřeny smlouvy s pojišťovnami, hrozí tak třeba rušení akutních lůžek. Za špatný stav ve zdravotnictví může prý i absence kvalitního manažerského řízení. Odborům se nezamlouvá ani vládní návrh prorůstových opatření – nejsou podle nich dostatečně konkrétní. Tripartita jednala mimo jiné i o kohezní politice. Počet regionálních operačních programů by se měl snížit.

„Jednání, které jsme vedli, bylo vzájemně velmi korektní. Dospěli jsme v řadě případů ke shodě, i když někdy ne zcela,“ podotkla Müllerová.

Nejdéle tripartita jednala o stavu zdravotnictví

„Musím říct, že jsme byli velmi kritičtí. Musí se umět hospodařit, nemůže se vše dělat plošně, jako to dělá pan ministr Heger. Zdravotnictví chybí kvalitní manažerské řízení, nebo tam spíše ani není,“ konstatoval prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. 

VZP
Zdroj: Martin Štěrba/ČTK

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil připomněl, že smlouvy s pojišťovnami stále nejsou podepsány. Nejvíc se obává toho, že by mohla nastat řízená péče. Dále se o situaci bude jednat na únorovém setkání tripartity. Šéf Asociace krajů ČR Michal Hašek (ČSSD) a nový ředitel největší české pojištovny VZP Zdeněk Kabátek přitom už podepsali memorandum o zajištění akutní lůžkové péče v příštích letech.

Tripartita měla na programu také návrh prorůstových opatření vlády, která by měla vést ke zlepšení stavu ekonomiky. Podle materiálu chce vláda ještě ve svém funkčním období zavést celkem 18 opatření. Mezi priority patří vytvoření jednotného kontaktního místa pro exportéry, snížení počtu operačních programů na čerpání dotací z EU a audit výdajů státního rozpočtu. Součástí dokumentu je celkem 71 návrhů. „Tam není razantní množství prorůstových opatření, ale jsou tam, ať už je to Zelená úsporám, podpora exportu. Tím, že jsme se na tom podíleli a bereme za to spoluzodpovědnost,“ řekl Hanák.

Peníze
Zdroj: ČT24

Probírat by se materiál měl již 11. ledna. Zlepšit by měl řadu věcí, které podle Hanáka roky nefungují. „Nic jiného podnikatelům nezbývá, když to státní správa nezvládá, i když si myslíme, že máme v této zemi jiné úkoly,“ prohlásil Hanák. Řada věcí by se podle Zavadila měla řešit v rámci meziresortních jednání mezi ministerstvy. „Jako by si vláda chtěla ulehčit situaci a řešit to přes tento materiál, což nám nepřipadá férové. Nás tento materiál vůbec neuspokojil,“ konstatoval k návrhu prorůstových opatření. 

Jaroslav Zavadil, předseda ČMKOS:

„Hora porodila myš. Ve své postatě je tam prorůstových opatření velmi málo. A hlavně jsme tam nenašli žádná čísla. Ten materiál je v této podobě nepřijatelný.“

Na pořad dne přišla i otázka stavu strukturálních fondů

„Všechna čerpání nejsou v pořádku, jsou tam i nepříjemné věci, které zhoršují dobré jméno České republiky,“ podotkl Hanák. Některé prostředky by se podle něj měly přealokovat, aby ČR vyčerpala co nejvíc peněz. „I strukturální fondy a jejich efektivní využívání je prorůstové opatření,“ konstatoval Hanák. Do budoucna by v rámci kohezní politiky mělo pro období 2014 až 2020 fungovat jen 8 operačních programů. „Přidanou hodnotu z těchto peněz musíme dostat do České republiky,“ řekl Zavadil. 

Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák:

„Po vládě jsme žádali, aby se fondy čerpaly zodpovědně pro důležité věci, jako je infrastruktura, inovace, vzdělanost. Nemají mířit do soukromého kapitálu jako v prvním období, a to hlavně proto, abychom se posunuli v konkurenceschopnosti.“

Brífink po jednání tripartity (zdroj: ČT24)