Nečas odvolal Peake z ministerstva kvůli Pickovi a Bulantovi

Praha - Premiér Petr Nečas odvolal Karolínu Peake z čela ministerstva obrany kvůli jejím personálním změnám ve vedení resortu. Peake po svém nástupu do čela obrany odvolala Vlastimila Picka z funkce prvního náměstka, šéfa sekce vyzbrojování Pavla Bulanta i ministerského poradce Františka Šulce. Nečas zdůraznil, že úkolem nové ministryně bylo pokračovat v dobře nastaveném fungování resortu, po ministryni chtěl, aby vzala zpět odvolání Picka a Bulanta. Rovněž premiér shledal zarážejícím, že si ještě nezažádala o nezbytnou bezpečnostní prověrku. O koaliční spolupráci zájem má i nadále.

„Je to jednoznačně ztráta důvěry v paní ministryni obrany, má důvěra nepoklesla k nule, poklesla do záporných hodnot,“ prohlásil premiér. S Peake se podle Nečasových slov dohodli, že se po svátcích sejdou, až se jako nová šéfka resortu zorientuje v agendě a sejde s klíčovými lidmi, aby probrali důležité body v řízení ministerstva. „Ještě ve středu paní ministryně veřejně (…) konstatovala, že se žádné personální zemětřesení nechystá, Skutečností bylo, že se chystalo. Musím říct, že k mému překvapení a za mými zády,“ dodal Nečas.

Odvolání prvního náměstka Vlastimila Picka Peake podle Nečase nezdůvodnila dostatečně. Resort byl podle něj stabilizovaný, s kvalitním personálním obsazením a za poslední dva a půl roku v něm byl odveden velký kus práce. „Jediné, co mělo být úkolem jakéhokoli nového ministra obrany, bylo pokračovat v této práci,“ zdůraznil Nečas. Dodal, že argumentace Peake k personálním změnám nemohla obstát.

Prezident Václav Klaus jmenoval 29. června nového náčelníka Generálního štábu Armády České republiky Petra Pavla (uprostřed). Při této příležitosti poděkoval odcházejícímu náčelníkovi Vlastimilu Pickovi (vlevo).
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

„Vyřadit klíčového vyjednavače, který má na starosti vyjednávání kolem nadzvukových letounů, a měnit teď šéfa vyjednávacího týmu prostě považuji za projev nezodpovědného diletantismu,“ uvedl Nečas k Pickově odvolání z funkce prvního náměstka. Poté, co by se Peake lépe seznámila s novou funkcí v čele silového resortu, chtěl s ní předseda vlády projednat další postup ve vyjednávání prodloužení pronájmu nadzvukových stíhaček Gripen. Také s ní chtěl řešit vyjednávání o problematických dopravních letounech CASA.

Vicepremiérka se prý „ostentativně odmítala dohodnout“. Představa, že si může něco vyvzdorovat na premiérovi, takto vláda fungovat nemůže," prohlásil Nečas. Předseda vlády se nemá podle jeho slov strachovat o to, co se v rámci klíčového ministerstva, jakým silový resort je, stane v jeho nepřítomnosti, nebo stane vůbec. Šéfovi resortu musí premiér plně důvěřovat, jinak to nemůže fungovat.

Nečas o spolupráci s LIDEM stojí i nadále

Premiér na dotaz novinářů prohlásil, že ztráta důvěry vůči Peake směřuje jen k její roli v čele ministerstva. „Zůstává dál místopředsedkyní vlády… Mám zájem na pokračování tohoto projektu, ale pokud by se koaliční strana LIDEM pokoušela vyvzdorovat důvěru v to, že paní místopředsedkyně může vést tento resort, tak to nejde vyvzdorovat,“ prohlásil šéf kabinetu. Tvrdí, že řešení nabízel a spor prý nevyhrotil.

Petr Nečas:

„Pevně doufám, že u strany LIDEM převládne elementární politická zodpovědnost, a ne zhrzenost a uraženost… Možná kdybych se stal ministrem kultury, tak fatálně selžu a dnes je celá kulturní fronta ve stávkách a nepokojích. Každý z nás má úkoly, které zvládá, a pak pozice, kde, až se tam ocitne, zjistí, že je prostě nezvládá. To nezpochybňuje to, co doposud paní místopředsedkyně ve vládě udělala, ale ukázalo se, že resort obrany dokázala za týden destabilizovat takovým způsobem, že nemohla pokračovat dál.“