Nejasná Peake: Pro tuto chvíli definitivní konec. ODS chce ještě jednat

Praha – Odvolaná ministryně obrany Karolína Peake (LIDEM) připustila, že bude s ODS a TOP 09 jednat o dalším osudu koaliční vlády, zároveň ale oznámila, že pro tuto chvíli koalice defintivně skončila. K jednání je přitom připravena i ODS, i ta ústy Petra Nečase deklarovala ochotu ve stávající podobě vlády pokračovat. Přislíbila také zapracování programových bodů LIDEM do chystané revize koaliční smlouvy. Vládní krizi vyvolalo včerejší odvolání Karolíny Peake z funkce ministryně obrany.

„Já jsem samozřejmě ochotná mluvit s kýmkoli, ale domluvit se můžu pouze s někým, kdo se chová normálně,“ uvedla vicepremiérka a šéfka nejmenší vládní strany Peake. „Samozřejmě jsem ochotná se s ODS sejít, stejně tak s TOP 09.“ Včera přitom liberální demokraté oznámili, že k 10. lednu opustí Nečasův kabinet. Reagovali tak na odvolání Karolíny Peake z pozice ministryně obrany, v níž strávila pouhých osm dní. Nečas svůj zákrok vysvětlil jejím pochybením, když hned první den ve funkci odvolala tři vysoké úředníky včetně prvního náměstka.

Jako podmínku pro příští jednání si Peake klade vyjasnění podmínek spolupráce, podle vlastních slov jí totiž nikdo kontroverzní změny ve vedení obrany nezakázal – přestože Nečas včera hovořil o podvodu.

  • Karolína Peake (LIDEM) v tiskovém prohlášení: „Pokud s námi chce ODS mluvit, tak pouze za podmínky, že se tentokrát dozvíme opravdu celou představu o spolupráci, nikoli jen tu půlku, která se zrovna hodí panu premiérovi do krámu.“
  • Karolína Peake (LIDEM) pro ČT: „Já si nechci klást žádné podmínky. Pro mne osobně i pro předsednictvo strany LIDEM je jednání s panem premiérem těžko představitelné potom, co jsme se dočkali v posledních dvou týdnech tří, hrubě řečeno, podrazů.“
  • Dagmar Navrátilová (LIDEM): „Koaliční spolupráce z naší strany byla ukončena. Pokud ale mají koaliční partneři chuť na toto téma hovořit, slušnost velí si jejich názory poslechnout. Já ale žádná velká očekávání od té schůzky nemám. Pan premiér řekl jasně, že jeho důvěra ke Karolíně Peake je v záporných hodnotách.“

Z ODS zní tóny smíru

Smířlivě dnes vystoupila ODS. Předseda strany a premiér Petr Nečas po ranním jednání grémia v Kramářově vile uvedl, že ODS stojí o pokračování stávající vlády. „Jsme připraveni o pokračování tohoto koaličního projektu jednat,“ uvedl po dnešním zasedání vedení strany Nečas. „Jednání jsme otevření a po svátcích ho budeme iniciovat,“ dodal s tím, že předpokládá, že vánoční svátky rozbouřené emoce uklidní.

Konkrétní datum společného jednání s LIDEM neuvedl, neřekl ani, jakou možnou jinou funkci by mohla Peake zastávat. Stále ale počítá s revizí koaliční smlouvy a s tím, že se do ní promítnou i programové body liberálních demokratů. Peake totiž podle předsedy vlády odváděla coby předsedkyně Legislativní rady vlády dobrou práci. „Může se stát, že i velmi dobrý brankář, když je zařazen do obrany, tam dobrý výkon neodvede,“ řekl Nečas.

  • Petr Nečas (ODS): "Chci zdůraznit, že jsem již odvolal jedenáct nebo dvanáct členů vlády a nikdy kvůli tomu vláda nepadla. Nevidím jediný důvod, proč by se koalice měla rozklížit teď.

TOP 09 si myje ruce: Nebudeme dělat rozhodčí

Třetí vládní subjekt, Schwarzenbergova TOP 09, vládní krizi sleduje zpovzdálí. Ministr financí a první místopředseda strany Miroslav Kalousek upozornil na to, že jeho stranický šéf pochybnosti o angažmá Peake na obraně vyjadřoval již dříve a že vzniklá krize je pouze v režii ODS a LIDEM. TOP 09 má ovšem stále zájem ve vládě pokračovat. A považuje ji za úspěšnou – navzdory „tristnímu uměleckému dojmu“ i tomu, že jí stávající konflikt na popularitě nepřidá.

  • Miroslav Kalousek (TOP 09): „Tento spor mezi pány předsedy nechceme nijak soudcovat. Pokud obě dvě strany vyjádří odhodlání pokračovat v koaličním projektu, rozhodně budeme pokračovat. Nebudeme rozhodně ti, kteří to mezi nimi budou pískat. Máme další společnou vůli k vládnutí, jen musíme slyšet, že naši partneři ve spolupráci setrvávají.“
  • Karel Schwarzenberg (TOP 09): „Věřím že se podaří vladní krizi urovnat, pokud ne, TOP 09 topka nechce být s ODS v menšinové vládě.“

Opozice: Pád vlády je jediné řešení

Situací ve vládě se zabývají také Věci veřejné. Neformální lídr VV Vít Bárta již včera avizoval, že se se sociálními demokraty a komunisty chce domluvit na mimořádné schůzi, kde by opozice Nečasovu vládu sesadila. Po dnešním zasedání to potvrdil i předseda strany Radek John.

  • Radek John (VV): „Nemyslíme si, že dnes nastane konec světa, ale myslíme si, že by měl nastat konec světa Petra Nečase. Z toho důvodu VV nepodporují a nebudou podporovat vládu Petra Nečase. Současně vyvoláme jednání o hlasování o nedůvěře této vládě.“

Místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová už včera o věci také jednala s předsedou poslaneckého klubu ČSSD Jeronýmem Tejcem. Další jednání podle ní opozice povede buď mezi svátky, nebo po Novém roce. Ke svržení vlády k tomu ovšem potřebují i hlasy liberálních demokratů.

ČSSD označila dnešní tlumení včerejších výroků jen za jednu z mnoha koaličních krizí, která se tentokrát proměnila v grotesku na obraně. Podle místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka v současné chvíli ani není možné najít ve vládních řadách rozumného partnera k jednání o konci koalice. Vládu se zřejmě svrhnout pokusí.

  • Lubomír Zaorálek (ČSSD): „Výroky pana Nečase a Karolíny Peake mají takovou váhu jako ty, které se týkaly dnešního konce světa. Obtížné je v téhle grotesce výroků najít partnera, se kterým by se dalo mluvit o tom, že tento způsob vlády nemá smysl.“

Předseda vlády Nečas navrhl odvolání Peake poté, co v ní podle svých slov ztratil důvěru. Nesouhlasil s personálními kroky, které učinila bezprostředně po svém nástupu na ministerstvo, zejména pak s odvoláním prvního náměstka Vlastimila Picka. Předsednictvo LIDEM po odvolání Peake z obrany vyzvalo své ministry, aby k 10. lednu podali demisi a odešli z vlády. Strana vyhlásila, že chce odejít do opozice. Podle Peake si ale liberální demokraté předčasné volby nepřejí.

Vládní krize ve zkratce:

  • Novopečenou ministryni obrany Karolínu Peake ve čtvrtek odvolal prezident Václav Klaus na návrh předsedy vlády Petra Nečase.
  • Peake podle premiéra ztratila svými činy na ministerstvu jeho důvěru. „Má důvěra poklesla ne na nulu, ale do záporných hodnot,“ řekl Nečas.
  • Celý spor exministryně a premiéra se točí kolem respektovaného náměstka Vlastimila Picka, kterého Peake krátce po nástupu do funkce odvolala.
  • Předsednictvo LIDEM na úkor toho vyzvalo své stranické kolegy, aby k 10. lednu podali demisi a odešli z vlády.
  • „Je to faktický konec koaliční vlády se stranou LIDEM,“ řekla Peake v Událostech ČT.
  • Strana vyhlásila, že chce odejít do opozice. Podle Peake si ale liberální demokraté nepřejí předčasné volby.
  • Opozice vyzývá k rezignaci i samotného premiéra. Z „grotesky na obraně“ prý má vyvodit osobní zodpovědnost.
Vydáno pod