Místo nafty nabízeli olej, stát připravili o 110 milionů

Liberec - Nezdaněný minerální olej dovážený z Polska a Německa prodával v Česku vysoce organizovaný gang jako motorovou naftu. Skupina nelegálně obchodovala i s cigaretami a alkoholem. Stát tak na daních připravila minimálně o 110 milionů korun. Zadrženým šesti pachatelům ve věku od 31 do 51 let hrozí za krácení daně pět až deset let vězení.

Skupina po dovezení minerálního oleje do Česka finančnímu úřadu tvrdila, že ho dále dodává do jiné země Evropské unie - Slovenska. Díky tomu nemusela odvádět DPH ani spotřební daň. Ve skutečnosti ho ale nabízela jako naftu do sítě benzinových stanic. „Majitelé čerpacích stanic o tom ve většině případů nevěděli a byli v domnění, že odebírají zdaněnou naftu,“ uvedl zástupce ředitele Celního ředitelství v Ústí nad Labem Jiří Tregler. Rozdíl mezi naftou a minerálním olejem G25 podle něj není velký.

Podle celníků dovezla skupina do Česka v letošním roce minimálně 3,39 milionu litrů oleje a jeho vydáváním za naftu na daních stát připravili o zhruba 58 milionů korun. Při razii v Libereckém a Ústeckém kraji celníci a policisté také objevili i jejich napojení na nelegální trh s cigaretami a alkoholem. V Liberci dokonce objevili funkční linku na výrobu cigaret. Policisté zajistili také skoro 5,7 milionu nezdaněných cigaret, 20 tun tabáku a přes 11 tisíc litrů nezdaněného tvrdého alkoholu různých značek. Napojení této skupiny na metanolovou kauzu zatím kriminalisté nezjistili. Vyšetřování ale stále pokračuje.

Gangy podváděly s textilem a naftou (zdroj: ČT24)

Policisté u zadržených pachatelů zajistili majetek za 31 milionů korun včetně cisterny. Z hal, které policisté prohledali, přitom odvezli věci v osmi kamionech.

Vydáno pod