Zimní slunovrat: Pro lidi se sezonní depresí nejhorší dny v roce

Praha – Lidé se dnes probudili do prvního zimního dne v roce. Slunce vstoupilo do znamení Kozoroha a začal zimní slunovrat a s ním i astronomická zima. Pro lidi trpící sezonní depresí jsou ale tyto dny nejhorší v roce. V prosinci je totiž světlo pouhých osm hodin denně, zatímco v červnu je to přesný dvojnásobek. Minimum denního světla může způsobit závažné psychické problémy. Pomoc nabízí například fototerapie - léčba světlem.

S výkyvy nálady závislými na délce denního světla se během života setká až deset procent lidí. Čtyři procenta se pak s těmito problémy potýkají pravidelně. Od letošního října jim pomáhá Laboratoř chronobiologické léčby v Praze. Při fototerapii využívá intenzivní bílé světlo, které pomáhá nastartovat biologické funkce organismu i dobrou náladu.

Nejnebezpečnější den v roce: 1. leden

„Fototerapie je zkoumána pro různé psychiatrické diagnózy, jednoznačně potvrzený efekt má právě u té sezonní afektivní poruchy,“ uvedl psychiatr Pavel Doubek. Metoda dokáže pomoci i lidem s běžnou depresí. Nejúčinnější je ale její kombinace se spánkovou deprivací a užíváním léků s obsahem melatoninu.

Deprese výrazně zvyšuje riziko sebevraždy, za nejnebezpečnější den v roce pak statistici označují 1. leden. „Lidé, kteří řeší nějaké problémy a řeší je ještě v tom starém roce, se můžou dostat do situace, že rok opravdu uzavřou a ten další nebudou začínat,“ poznamenal Doubek.

Reportáž Marie Frajtové (zdroj: ČT24)

Zimní slunovrat a s ním spojená astronomická zima začal 21. prosince ve 12:11. Slunce je v tu dobu nejníže nad obzorem a jeho paprsky dopadají do české kotliny nejšikměji. Opakem zimního slunovratu je slunovrat letní. Letos nastal 21. června v 00:09 středoevropského času. Slunce v tu dobu dosáhlo obratníku Raka, začalo se vracet k rovníku a postupovalo na své zdánlivé dráze po obloze dále k obratníku Kozoroha. Den je o letním slunovratu nejdelší a noc naopak nejkratší v roce.

Vydáno pod