V ČR padly desítky rekordů, téměř letní Vánoce zažívají v Bavorsku

Praha – Předpovědi meteorologů se vyplnily, a tak 24. prosinec na mnoha místech aspiroval na nejteplejší v letošní zimě. Nejvyšší naměřenou teplotu dnes měli ve středních Čechách – 13,5 stupně Celsia. Teplotní rekordy ale během odpoledne padly celkem na 33 místech v ČR, někde přitom až o pět teplotních stupňů. Nezvykle teplé Vánoce tráví v sousedním Německu, bavorský Mnichov přes den hlásil nový národní rekord, téměř 21 stupňů Celsia.

Podle statistik Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) letošní rekord překonal ten loňský z roku 2011, kdy bylo naměřeno 8,2 stupně. V Příbrami padl rekord z roku 1915. Tehdy byla naměřena teplota 7,7 stupně, dnes to bylo 11,3. Na Horské Kvildě dosáhla teplota 8,6 stupně Celsia, poslední rekord přišel v roce 2000, tehdy teploměr ukázal 8 stupňů.

Pražský teplotní rekord pro 24. prosinec je z roku 1977, kdy bylo v Klementinu naměřeno 12,9 stupňů Celsia.

Štědrý den v Bavorsku byl téměř na krátký rukáv

Teploty v Německu dnes lákaly spíše na zmrzlinu než na svařené víno. V porýnském Freiburgu bylo dopoledne 18,5 stupně Celsia. Pro zimní období extrémní teplo ale naměřili v Mnichově, kde teploměr ukázal 20,7 stupně Celsia, což je pro tento den celoněmecký rekord za posledních sto let. Ve městě se tak zaplnily pouliční kavárny a do ulic se staženými střechami vyjeli majitelé kabrioletů.

Naopak Rusko již několik dní svírají tuhé mrazy. Obzvláště chladno bylo v obci Čerusti na východě Moskevské oblasti. Také největší moskevské letiště Domodědovo hlásilo přes noc třicetistupňové mrazy. Základní školy v ruské metropoli jsou podle DPA otevřené, rodiče se ale sami mohli rozhodnout, zda děti do tříd pošlou, protože vzdělávací ústavy případnou absenci omluví. Pro pravoslavné Rusy je 24. prosinec běžným dnem, Vánoce slaví až v lednu.

Na východě Ruska panují o poznání silnější mrazy. Ministerstvo pro mimořádné události vyslalo do Tuvské republiky letoun se zásilkou 60 kamen, protože tepelnou elektrárnu v této oblasti u hranic s Mongolskem postihl výpadek. Region již několik dní sužují mrazy přes minus 40 stupňů Celsia. Z tamní vesnice Chovu-Aksy úřady poskytly nouzové ubytování více než 300 lidem, mnozí další pak našli útočiště v sousedních obcích.

Vydáno pod