Čím dál více dětí se narodí mimo manželství, nyní jsou to dvě pětiny

Praha – Podíl dětí narozených mimo manželství roste. Zatímco v roce 1990 to byla ani ne desetina chlapců a děvčat a v roce 2000 kolem pětiny, letos na konci třetího čtvrtletí mělo svobodnou matku či nesezdané rodiče už 43 procent narozených. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

„Podíl dětí narozených nevdaným ženám se meziročně zvýšil o 1,6 procentního bodu na 43,1 procenta. Nejvyšší podíl narozených mimo manželství byl mezi prvorozenými, a to 54,4 procenta,“ uvedli statistici. Letos se za první tři čtvrtletí podle předběžných údajů narodilo zhruba 81 800 dětí. Více než 35 200 z nich mělo neprovdanou matku.   

V roce 1990 se mimo manželství narodilo 11 200 dětí, o dvě desetiletí později jich bylo už 47 200. Podíl se tak zvedl z necelých devíti procent na 40 procent. Za socialismu podíl nemanželských potomků nikdy nepřekročil osm procent. V roce 1989 se mimo manželství narodilo každé dvanácté dítě a v letech 1973 a 1974 jen asi každé pětadvacáté. Za první republiky se mimo oficiální svazek rodilo každoročně zhruba 12 procent dětí.

Manželství se jednoduše netěší oblibě mladých lidí   

Zatímco v minulosti označení „nemanželské dítě“ mělo negativní nádech, v posledních letech se nad ním nikdo příliš nepozastavuje. Neznamená to totiž vždy, že by děti vyrůstaly bez jednoho rodiče. Pro mnohé páry už není tak podstatné společné soužití oficiálně stvrdit na radnici či v kostele. Žijí stejným rodinným životem s potomky jako manželé, jen bez svatby.

  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: vyzkum-sexualniho-chovani.cz
  • Ilustrační foto autor: Vladimir Godnik, zdroj: Isifa/Rex Features

Podle některých je manželství přežitek a „papír je zbytečný“. Konzervativnější lidé často míní, že páry manželství neuzavírají, protože jim chybí odpovědnost. Tradičnímu svazku prý ale příliš nepřeje ani západní kultura a společnost a zasloužil by si nějakou podporu.   

Podle některých odborníků roli v přístupu k manželství hraje také víra. Česko si v Evropě vysloužilo pověst nejateističtější země. Podle statistik ale ani náboženské přesvědčení nemusí lidi do oficiálního svazku přivést. Situace v sousedním Rakousku, kde se ke katolické církvi hlásí dvě třetiny obyvatel, je totiž podobná jako v ČR. Také v alpské republice se dvě pětiny dětí rodí mimo manželství a podíl postupně roste.

Vydáno pod