Řidiči budou dostávat originály pokutových bloků

Praha - Od Nového roku budou policisté při zjištění přestupku rozdávat nové pokutové bloky. Zásadní změna je v tom, že řidič dostane originál dokladu. Někteří řidiči si stěžovali, že jejich bloky někdo později upravil a oni až pak zjistili, že přišli o body. Takovým případům má nová praxe zamezit.

Potrestaní řidiči tvrdí, že policisté záměrně doplňovali pokutové bloky o údaje, o kterých při podpisu na ulici nevěděli. „Zde je korekční tužkou dopsána jiná právní kvalifikace, údaje a podpis jsou vyplněné stejnou tužkou. Jiné údaje s právní kvalifikací jsou napsané odlišnou náplní,“ vysvětlil zástupce poškozených řidičů Stanislav Šíp.

Jeden z řidičů třeba dostal pokutu za nerozsvícená světla. V domnění, že nepřichází o body, pokutu zaplatil. Po čase ale zjistil, že body dostal, jenže za jízdu bez pásů. Šlo tedy podle řidiče o údaj, který dopsal policista na zadní stranu bloku a o němž nevěděl. Několik takových případů se už podařilo vyřešit. „Bloková pokuta byla zrušena, následně byl umazán i bodový stav. Konkrétní policista ale potrestán nebyl,“ řekl Šíp.

Řidiči si budou ověřovat pravost bloku na stránkách ministerstva financí

Proto, aby se takové případy už neopakovali, dostanou policisté od ledna nové pokutové bloky. Ty už nebudou mít dvě části - áčkovou pro úřady a béčkovou s předtištěnou pokutou pro řidiče. Policista vydá pouze jeden doklad - originál. Kromě toho si budou moci řidiči ověřit pravost bloku na stránkách ministerstva financí.

„Na internetu budeme zveřejňovat identifikační čísla pokutových bloků, které byly odcizeny, ztraceny, poškozeny, a to proto, aby lidé měli kontrolu nad tím, že ty, které dostali, jsou pravé,“ vysvětlil mluvčí ministerstva financí Ondřej Jákob. Šéf dopravní policie Leoš Tržil navíc doporučuje všem, kteří pokutu dostanou, aby si doklad maximálně pět let ponechali.

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)