IZIP už šetří protikorupční policie

Praha - Projekt elektronických zdravotních knížek IZIP začal v prosinci prověřovat policejní Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality. Trestní oznámení na IZIP podal v září ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Podle informací jeho resortu se ve Všeobecné zdravotní pojišťovně kvůli projektu IZIP zbytečně ztratilo 450 milionů korun.

„Mohu potvrdit, že tímto trestním oznámením se zabýváme,“ řekl České televizi mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej s dodatkem, že v současnosti nemůže k postupu policie poskytnout bližší informace. Trestní oznámení směroval Heger přímo na Nejvyšší státní zastupitelství a shromážděná fakta mají vyšetřovatelé údajně za natolik závažná, že se jimi začal zabývat právě speciální útvar.

Protikorupční policie začala projekt IZIP prověřovat na začátku prosince, tedy v době, kdy ministr dokončoval rozsáhlou kontrolu ve VZP týkající se let 2006–2012. V tomto období stál v čele pojišťovny Pavel Horák. Detektivové protikorupční policie si na ministerstvo zdravotnictví přijeli pro výsledky kontroly ve VZP osobně v polovině prosince ještě předtím, než se k ní stihla vyjádřit samotná pojišťovna.

Reportáž Petra Vaška o vyšetřování IZIPu (zdroj: ČT24)

Nový ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Zdeněk Kabátek hodlá detektivům v případě žádosti o součinnost vyjít maximálně vstříc. Člen správní Michal Sojka pro ČT uvedl, že vyšetřování vítá. Celá věc prý pojišťovnu poškozuje, proto by se měla konečně vyřešit.