Lidé si mohou začít vyzvedávat voličské průkazy

Praha – Lidé, kteří nebudou vybírat prezidenta v místě svého bydliště, si mohou vyzvednout voličský průkaz na radnici nebo obecním úřadě. S ním pak mohou hlasovat ve kterékoli volební místnosti. Stejnou možnost budou mít i krajané, kteří figurují ve voličských seznamech a prezidenta by přijeli volit do Česka. Písemnou žádost o průkaz s úředně ověřeným podpisem musí lidé doručit obecnímu, případně zastupitelskému úřadu do 4. ledna. Pokud na úřad dorazí osobně, budou mít ještě pět dní navíc. Více informací najdete na webu ministerstva vnitra.

Lidé by po dnešku už měli z obecních vývěsek vědět, kde přesně budou moci za dva týdny volit nového prezidenta. Adresy volebních místností se většinou nemění, zůstávají stejné jako pro jiné typy voleb. Informace tak poslouží hlavně prvovoličům a těm, kteří se od podzimních krajských a senátních voleb přestěhovali.

Vladimír Řepka, mluvčí ministerstva vnitra:

„Žádost o voličský průkaz se musí podat na úřadě v místě trvalého bydliště. Žádat je možné osobně, poštou, elektronicky nebo prostřednictvím datové schránky.“

Stejné údaje voliči najdou i v obálkách spolu s hlasovacími lístky, které dostali nebo teprve dostanou do svých poštovních schránek. Dozvědí se tam ale také to, do kterého volebního okrsku v obci patří. Hlasovací lístky by jim měly přijít nejpozději do 8. ledna. Volba hlavy státu začne 11. a 12. ledna, pokud tento termín případně neposune Ústavní soud.

Volební místnosti jsou obvykle ve školách, kulturních domech nebo jiných veřejných budovách. Stovka volebních místností se pro prezidentské volby otevře také na českých zastupitelských úřadech. I neobvyklá místa hlasování musejí splňovat všechny náležitosti předepsané zákonem. Musí v nich být volební schránka včetně schránky přenosné, dostatečné množství náhradních hlasovacích lístků, prostor pro jejich úpravu, seznamy voličů nebo velký státní znak. Na objektu s volební místností pak musí vlát státní vlajka.

Rozhovor s Vladimírem Řepkou o hlasovacích lístcích (zdroj: ČT24)