Hřebejk: Kandidátem nemůže být každý. Žaloba nemá význam

Praha - „Pan Okamura předpokládá, že je tu ústavně zaručené základní právo, právo pana Okamury, být kandidátem na prezidenta. Což už samo o sobě je trochu problematické,“ reagoval ústavní právník Jiří Hřebejk na Okamurovu hrozbu poslat stížnost k Evropskému soudu pro lidská práva. Senátor Tomio Okamura chce, aby soudci zrušili několik částí ústavy. Nelíbí se mu zejména podmínka 50 tisíc podpisů pod peticí. Podle Hřebejka nemá Okamurova stížnost opodstatnění. „Je to stejné, jako byste si stěžovali na to, že můžete k volbám až od 18 let,“ dodal.

Podle Okamury je volba prezidenta jedinečnou záležitostí. Pokud ani ústavní soud nemá jasno v tom, zda je volba ústavní či protiústavní, nemá cenu ji uspěchat. Podle Okamury by bylo ideální, kdyby ústavní soud termín voleb odsunul. „Aby dal možnost všem svým členům řádně se seznámit s ústavní stížností, protože precedens, který bude přijat, je důležitý. Je to první případ přímé volby prezidenta, pojďme to udělat správně a nastavme pravidla, která pak budou v budoucnu vždy dodržována,“ řekl Adam Batuna, advokát, právní zástupce Tomia Okamury.

Jiří Hřebejk, ústavní právník z Právnické fakulty Univerzity Karlovy:

„Ústavní soud by se měl oprostit od filosoficko-úvahových záležitostí, zda je ústava v pořádku a zda je zákon v pořádku. Ústavní zákon tady je. Ostatně je to produkt ústavodárce a 50 tisíc podpisů je ústavní požadavek. Je to podobná podmínka, jako je například aktivní volební právo od 18 let. Můžu uvažovat o tom, že má být od 17 nebo 19 let. Ale je to prostě ústavně nastavená podmínka.“

Okamura na straně 16 své stížnosti sám konstatuje, že ani při jiném matematickém postupu by nedosáhl dostatečného počtu podpisů. Tudíž sám přiznává, že by nesplnil tuto ústavní podmínku, upozornil Hřebejk. 

V případě, že se termín voleb nestihne do 7. března, rozdělí se pravomoci podle ústavy. „Osobně v tom nevidím žádnou komplikaci,“ tvrdí Batuna. „Okamura by ale sám byl nerad, kdybychom se dostali až do tohoto scénáře,“ uvedl. O zviditelnění Okamury se podle Batuny nejedná. „Kohokoliv se zeptáte, bude vědět, kdo to Okamura je,“ dodal. 

Rozhovor s Adamem Batunou a Jiřím Hřebejkem (zdroj: ČT24)

Okamura chce jít až k Evropskému soudu 

Tomio Okamura nevyloučil, že stížnost požene k Evrospkému soudu. „Jsem přesvědčen o tom, že stížnost je podána důvodně. V případě, že by došel soud k jinému závěru, má pan Okamura obavu, že bude muset podat návrh Evropskému soudu pro lidská práva pro porušení evropské úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod,“ řekl Batuna. Hřebejk ovšem o Okamurově úspěchu pochybuje.

Jiří Hřebejk:

„Pan Okamura předpokládá, že je tu ústavně zaručené základní právo, právo pana Okamury, být kandidátem na prezidenta, což už samo o sobě je trochu problematické.“

Podle Hřebejka jsou ústavou a zákonem stanoveny určité podmínky, které 9 kandidátů splnilo, a pro těchto 9 kandidátů není jediný důvod, proč by volby nemohly proběhnout v řádně vyhlášeném termínu. Prozatím jeden kandidát si myslí, že pro něj tyto podmínky splněny nebyly. Podle Hřebejka však není stížnost oprávněná.