Rozdělení Československa: Pro i proti stejný počet lidí

Praha - Rozdělení Československa hodnotí jako dobré a špatné rozhodnutí přibližně stejné procento lidí. Jako správný krok ho vnímá 37 procent Čechů, jako špatný 36 procent, 27 procent lidí neví, jak ho hodnotit. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM. Dělení Československa, respektive dělení „sedmé velmoci“ - tedy médií, se bude věnovat i dnešní pořad Sbohem, Československo, který ČT24 vysílá od 20:03.

Nerozhodný postoj vyjadřuje téměř polovina mladých lidí, kteří rozdělení federace zažili nejvýše v mladším školním věku. U starších je to přibližně čtvrtina až pětina dotázaných.

U lidí do 29 let a pak mezi 30 a 44 lety výrazně převažuje kladné hodnocení vzniku dvou samostatných států. Ve věkové skupině mezi 45 až 59 lety už mírně převažuje negativní názor a u lidí starších 60 let je mínění o rozpadu federace většinově negativní.

Podle průzkumu převažuje u lidí se základním vzděláním přesvědčení, že rozpad Československa byl špatným krokem a s postupně zvyšujícím se vzděláním přibývá kladné hodnocení. Jako dobrý krok hodnotí rozštěpení federace 51 procent stoupenců ODS, 52 procent voličů TOP 09, 35 procent příznivců ČSSD a 24 procent stoupenců KSČM.

S rozdělením země se dodnes nesmířilo 14 procent lidí

Zatímco v době dělení federace většina obyvatel České republiky tento krok odmítala, průzkum uvádí, že se situace změnila. Nyní mezi občany převládá podpora samostatnosti nebo její akceptování. Ovšem 14 procent lidí uvádí, že bylo od začátku proti rozdělení federace a dodnes se s ním nesmířilo a devět procent bylo pro rozdělení ČSFR, ale dnes to hodnotí jako chybu. S dělením společného státu nesouhlasilo, ale už se s tím smířilo 33 procent Čechů a 22 procent bylo proti, ale dnes vznik samostatných států hodnotí pozitivně. S rozdělením souhlasilo od začátku a svůj postoj nezměnilo 23 procent dotázaných.

Průzkum se uskutečnil mezi 1. a 7. prosincem 2012 a na otázky odpovídalo 1 074 plnoletých občanů ČR.