Nová zjištění o atentátu na Heydricha

Praha - Čeští historici se dostali k dalším informacím o přípravách a provedení atentátu na zastupujícího říšského protektora. Vše odtajnily britské dokumenty z druhé světové války. Podle nich měli o Heydrichovu likvidaci velký zájem kromě Čechoslováků taky Britové. Parašutisty proto na ostrovech připravovali nejlepší britští experti a na tehdejší dobu měli špičkové vybavení.

Přepadení Heydrichovy pracovny na Pražském hradě nebo útok na jeho štábní vlak. Na všechny tyto varianty připravovali Gabčíka s Kubišem britští instruktoři. „Měli s sebou dokonce i stříkačku s jedem, takže mohli třeba otrávit Heydrichovo jídlo,“ uvádí náměstek Ústavu pro studium totalitních režimů Eduard Stehlík. 

Podle britských expertů byl nejlepší variantou Heydrichovy likvidace útok výbušninami na jeho auto v prudké zatáčce. Oba parašutisté proto intenzivně cvičili házení bomby na jedoucí automobil. Podle britských dokumentů se jim ale nácvik příliš nedařil. „Gabčík s Kubišem měli problém to jedoucí auto zasáhnout a přivádělo je k zuřivosti, že britští instruktoři, kteří tam byli s nimi, zasahovali neomylně každým hodem. Britové s černým humorem říkali, že je to zřejmě proto, že Češi nehrají kriket,“ popisuje část výcviku Eduard Stehlík.  

Nakonec ale přesně tímto způsobem na Heydrichův vůz parašutisté zaútočili, v prudké zatáčce v Praze-Kobylisích. „Kubiš stál někde v těchto místech schovaný u té lampy a odtud někde hází bombu, která potom auto zasáhla,“ ukazuje na místě činu Eduard Stehlík. 

Přesto je podle historiků jisté jedno, rozhodně to neproběhlo tak, jak je to natočené ve známém filmu Atentát. „Gabčík rozhodně nepřecházel ulici před mercedesem, to je nesmysl. Gabčík byl v ohbí zatáčky na chodníku, ze kterého nesešel a v podstatě čekal, až mu to auto vjede do palebné pozice,“ říká publicista Jaroslav Čvančara. 

Atentát na Heydricha měl zásadní vliv na české novodobé dějiny. Anglie a Francie po něm zrušily platnost mnichovské smlouvy a Československo se v roce 1945 vrátilo do svých předválečných hranic.

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)