Lékaři provedli už 200 zákroků pomáhajících při chronické plicní hypertenzi

Praha - Lékaři ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze mají za sebou dvoustou operaci, která významně pomůže pacientům s chronickou plicní hypertenzí, tedy vysokým tlakem v plicích. Ještě před osmi lety většina pacientů umírala, dnes může unikátní zákrok vést až k úplnému uzdravení.

Reportáž Lenky Drmotové (zdroj: ČT24)

„Hypertenze je způsobena opakovanými emboliemi, uvolní se z končetin do plic a postupně ucpávají plicní tepny,“ vysvětlil Jaroslav Lindner z 1. LF UK v Praze a Kardiocentra VFN.

Komplikovanou operaci, při které lékaři pacienta podchladí na šestnáct stupňů, zastaví mu krevní oběh a pak z plicních tepen odstraní krevní sraženiny, provedli lékaři z pražské Všeobecné fakultní nemocnice poprvé v roce 2004. Tamní kardiocentrum zákrok dělá jako jediné pracoviště v Česku.

„Zhruba sedmdesát procent pacientů je chirurgicky léčitelných a velká část z nich je vyléčitelná,“ upozornil vedoucí Centra pro plicní hypertenzi Pavel Jansa, že zákrok může opravdu velmi pomoci. „Jediné, co musejí pacienti dodržovat, je správné ředění krve,“ doplnil Lindner.

Ne všichni mohou ale operaci podstoupit. Zákrok je vhodný pouze pro určitý typ vážné plicní hypertenze, některé další nejsou vyléčitelné vůbec. Některou ze vzácných forem plicní hypertenze trpí v Česku zhruba tisíc lidí. Její včasné rozpoznání a především rozpoznání, o jakou formu se jedná, je pro léčbu zásadní. „Není úplně jednoduché ji diagnostikovat,“ připouští Pavel Jansa. „Ztráta výkonnosti, dušnost a postupně také tendence ke kolapsům je společný příznak řady jiných a častějších chorob.“