Bilance silvestrovské noci: Barva světel a dva mrtví

Praha – Tisíce lidí v Česku o půlnoci uvítaly příchod roku 2013. Tradičně bujaré silvestrovské oslavy se měrou výjezdů hasičů a policistů nijak nelišily od předchozích let, řadí se spíše mezi ty klidnější. I přesto však novoroční noc přinesla dvě oběti. V Jetřichově na Náchodsku srazilo auto mladíka, který před restaurací odpaloval rakety. Na Blanensku vykrvácel muž poté, co v opilosti spadnul na skleničku. V Praze našli na náplavce mrtvého muže, ten ale zřejmě spáchal sebevraždu.

Jihomoravští záchranáři vyjeli v noci ke 141 případům a stejně jako jejich kolegové po celé republice ošetřovali zejména zranění zábavní pyrotechnikou. „Ošetřili jsme několik lidí, kteří se poranili sklem. Bohužel v jednom případě se i přes snahu zasahujícího týmu nepodařilo dotyčného muže zachránit. Ostatní poranění byla lehčí,“ uvedl mluvčí jihomoravské záchranky Radek Turin.

Tragická nehoda se stala krátce před půlnocí v Jetřichově na Náchodsku, kde skupina mladých lidí vypouštěla na silnici před hospodou rachejtle. Třiadvacetiletý mladík se přitom ale dostal pod kola projíždějícího auta. Při střetu utrpěl závažná poranění hlavy, kterým podlehl po převozu do nemocnice. Automobil z místa nehody ujel, policie ale řidiče vypátrala a zadržela. Pětadvacetiletý muž se po výslechu k činu přiznal, vyslechl si pak obvinění z neposkytnutí pomoci a usmrcení z nedbalosti.

Exploze dělobuchu dnes vážně popálila v Hranicích na Moravě dvě děti, které je odpalovaly. Záchranáři převezli desetiletého chlapce a patnáctiletou dívku do nemocnice. O prsty přišel muž z Frýdku-Místku, když mu v rukou vybuchla pyrotechnika. Podomácku vyrobená petarda zranila v obličeji 12letého chlapce z Novojičínska. Podobně se zranil i osmiletý chlapec z Jablunkova. Celkem kvůli dělobuchům ošetřili záchranáři v Moravskoslezském kraji devět lidí.

Hasiči v Liberci včera museli zasahovat u požáru chaty. „Hořelo v ulici V Samotě, když jednotky na místo dorazily, stála už chata v jednom plameni,“ řekl operační. Hasiči museli ze sklepa vynést dvoukilogramovou propanbutanovou bombu, jinak se ale snažili hlavně zabránit rozšíření požáru na okolní objekty. „Ze samotné chaty mnoho nezbylo,“ poznamenal pracovník operačního střediska. Zraněn nikdo nebyl, příčiny požáru se vyšetřují.

V Praze, kde vedle Čechů slavily příchod nového roku i tisíce cizinců, dohlíželo na oslavy 200 policistů a 160 strážníků. Řešit museli pouze drobné rvačky a vandalismus, jinak byl v metropoli klid. Jako každoročně uzavřela policie pro auta Václavské náměstí včetně některých příjezdových ulic. Plno bylo na pražských záchytkách.

Duchovní rozměr měly oslavy příchodu nového roku v bazilice na Hostýně. Krátce po půlnoci zde sloužil novoroční mši olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Zúčastnily se jí dva tisíce věřících.

Oslavy Silvestrem neskončily

Oslavy nového roku společně s připomínkovými akcemi dvacátého výročí vzniku České republiky pokračovaly až do dnešního večera. Novoroční ohňostroj rozzářil pražské nebe více než 3,5 tisíci efekty, na které pyrotechnici spotřebovali tři tuny materiálu za milion korun. Hlavními motivy byly květiny, padající komety nebo lampiony. Některé byly až 150 metrů vysoké, takže byly vidět nejen v blízkosti odpaliště na Střeleckém ostrově, ale i na Petříně nebo na Vyšehradě. 

Hlavní město přitom není jediné, kdo odložil ohňostroj až na Nový rok. V šest hodin se obloha zbarvila i v Brně (nad Špilberkem), v Ostravě (u kruhového objezdu v Hrabůvce) i v Hradci Králové.