Nečas o rozpadu ČSFR: Přišli jsme o Tatry, ale spolupracujeme jako jeden stát

Brno – Ve speciálních novoročních Otázkách Václava Moravce se dvacet let po rozdělení Československa shodli český a slovenský premiér na tom, že tehdejší rozhodnutí bylo správné. Petr Nečas prohlásil, že rozpad byl jediným možným řešením. Podle Roberta Fica byl tehdejší stav neudržitelný a muselo přijít takové řešení.

„Krok před dvaceti lety byl správný. Byl dokonce jediný možný a bylo dobré, že se politické reprezentace tehdy dohodly na tomto kroku,“ prohlásil ve vile Tugendhat o rozpadu Československa český premiér Petr Nečas. Myslí si dokonce, že referendum by tehdy nic nepřineslo a vedlo by jen k prodloužení problémů a vyhrocení vztahů mezi oběma národy. 

Slovenský premiér Robert Fico souhlasí s tím, že tehdejší stav byl neudržitelný. Je přitom potěšen, že Česko a Slovensko ukázaly světu, že se dá pokojně a bez jakýchkoli hádek rozdělit jeden společný stát.  

Nečas si sice posteskl, že Češi přišli o Vysoké Tatry, díky vynikajícím vztahům a díky tomu, že obě země jsou společně jak v Evropské unii, tak i v Severoatlantické alianci, je podle něj ale stávající spolupráce mezi Slovenskem a Českem nadále na úrovni společného státu. 

Za jedinou ztrátu po rozdělení zase považuje Fico fakt, že Česko a Slovensko rozdělily své síly na mezinárodním poli. V evropské a světové politice prý vždy státy s větším počtem obyvatel hrají významnější roli. Jde podle něj ale přitom jen o jednoduché počty. 

Česká společnost je přitom podle průzkumu společnosti STEM v názoru na rozdělení republiky před dvaceti lety rozpolcená. Zatímco 37 procent si myslí, že tehdy politici rozhodli správně, skoro stejná část společnosti (36 procent) si myslí pravý opak.

Rozdělení Československa
Zdroj: ČT24