Peake pryč z vlády nechce, o šéfovi obrany má být jasno do týdne

Praha - Šéfka LIDEM Karolína Peake na dnešní schůzce doporučí svým kolegům z vedení, aby strana setrvala ve vládní spolupráci. V ranním vysílání České televize sdělila svůj názor s tím, že ale výsledek jednání nechce předjímat. O ministerstvo obrany prý její strana dále usilovat nebude, kdo v čele resortu usedne, by mělo být podle Marka Bendy z ODS jasno do týdne či dvou. S uvažovaným jmenováním Vlastimila Picka, kvůli kterému se neshodla s premiérem Nečasem, ale Peake nesouhlasí. Prozatím stále oficiálně platí předvánoční rozhodnutí předsedkyně strany k 10. lednu z koalice odejít.

Karolína Peake:

„Já budu spíše doporučovat setrvání ve vládě, ovšem za splnění některých našich věcných požadavků, se kterými jsme chodili třeba i na vyjednávání o nové koaliční smlouvě. Jde například o dohledový orgán nad financováním politických stran nebo dotažení zákona o úřednících.“

Peake krátce po svém odvolání z ministerstva tvrdila, že jde o konec koalice, postupně však svůj postoj změnila:

  • 20. 12. "Pro mne osobně spolupráce ve vládě za těchto podmínek je velmi těžko představitelná," řekla Peake po svém odvolání (16:30)
  • 20. 12. Předsednictvo strany LIDEM vyzvalo své ministry, aby k 10. lednu podali demisi a odešli z vlády. „Předpokládám, že je to odchod do opozice,“ uvedla Peake (18:30) 
  • 21. 12. Karolína Peake oznámila, že pro tuto chvíli koalice definitivně skončila, zároveň ale připustila, že bude s ODS a TOP 09 jednat o dalším osudu koaliční vlády. LIDEM prý chtějí znát všechny podmínky spolupráce, nejen ty, které se ODS zrovna hodí. 
  • 28. 12. Karolína Peake už o odchodu strany LIDEM z vlády nemluví tak kategoricky. "Láká to prásknout dveřmi a říci: Strčte si vládu za klobouk. Jenže to se lehce dělá ve firmě, ale když jde o správu státu, na kterém vám záleží, tak zauvažujete, jestli opravdu chcete, aby hlavní hybnou silou byl člověk jako Josef Dobeš a jemu podobní. Já cítím odpovědnost za vládu," řekla Peake Hospodářským novinám. 
  • 3. 1. Šéfka LIDEM a vicepremiérka Karolína Peake vedení své strany doporučí, ať z vlády neodchází a přehodnotí rozhodnutí, že její ministři mají dát 10. ledna demisi. 

O potřebě vyčkat na rozhodnutí předsednictva strany dnes ve studiu ČT24 hovořil místopředseda liberálních demokratů Jiří Rusnok. „Karolína Peake sice je předsedkyní strany, ale jsou tady i místopředsedové a poslanci strany,“ uvedl a de facto potvrdil i to, že LIDEM už o post šéfa obrany usilovat nebudou; kdo se jím stane, pro něj osobně není důležité.

Členové LIDEM přišli na jednání s různými postoji. Rusnok prohlásil, že podle něj stále platí prohlášení, podle kterého by ministři strany měl z vlády odejít. Viktor Paggio při příchodu řekl, že v některých bodech má na budoucnost strany jiný názor než vedení strany.

Podle předsedy poslaneckého klubu ODS Marka Bendy by mělo být jméno nového šéfa obrany jasné v průběhu tohoto nebo příštího týdne.

Marek Benda:

„Jasno okolo obsazení vlády a pokračování koalice by mělo být v průběhu týdne, maximálně dvou.“

Debaty o obraně se přetavily do diskuse o programu

Prioritou je nyní pro liberální demokraty debata o revizi koaliční smlouvy, na níž strany začaly pracovat už před svátky. Do její aktualizované podoby chtějí zástupci LIDEM prosadit zákon o financování politických stran a další protikorupční opatření.

Zájem spolupracovat na stávajícím koaličním projektu opakovaně potvrdila také ODS. „Máme zájem na tom zachovat koalici se stranou LIDEM, víme, že je menšinová, ale pokládáme za rozumné, aby pokračovala a abychom byli schopní dokončit naše programová předsevzetí,“ vzkázal šéf poslaneckého klubu ODS Benda. „Jasně jsme deklarovali, že spor mezi panem premiérem a Karolínou Peake jakožto ministryní obrany, a nikoli místopředsedkyní vlády, není otázkou sporu mezi našimi stranami.“

Co se před svátky dělo na obraně?

Bývalá ministryně obrany čelila kritice především kvůli ráznému nástupu a odvolání prvního náměstka Vlastimila Picka. Za něj se ale postavil premiér Nečas a právě jméno respektovaného generála jako možného ministra je zmiňováno nejčastěji. Podle Peake by ale bylo chybou, pokud ministerstvo povede bývalý vysoký příslušník armády.

Jasné zatím je, že o úřad nemá velký zájem TOP 09. Za ODS se mluví o poslanci Janu Kubatovi. Ten ale popírá, že by s premiérem o čemkoli mluvil: „S panem premiérem jsem nikdy o žádném ministerstvu nehovořil.“ Ve hře je i současný náměstek Vlastimil Picek. Ale ani toho zatím nikdo nekontaktoval.

Premiérův krok v prosinci LIDEM označovali za „drsný podraz a křivdu“. Peake však v médiích uvedla, že by strana mohla ve vládě přes usnesení předsednictva o odchodu ministrů pokračovat, pokud by hrozilo, že vzniklý menšinový kabinet by se opřel o skupinu poslanců, kterou údajně vytváří někdejší ministr školství Josef Dobeš.