Na svobodě je víc než 3500 vězňů, dva už stihli loupit

Praha – K dnešní šesté hodině večerní se na svobodu v rámci prezidentské amnestie dostalo už 3568 osob. Nejvíce, a to přes 200, jich opustilo věznici v Jiřicích a Stráži pod Ralskem, 190 vězňů odešlo z věznice ve Vinařicích. Celkem má být puštěno asi 7000 vězňů. Policie už také musela řešit případ dvou vězňů propuštěných z Valdic, kteří ukradli peníze v baru a pokusili se vloupat do zaparkovaného auta.

„Jestliže si vezmete, že včera v 10:00 byli první dva propuštění, a teď jich jsou propuštěny téměř tři tisíce, svědčí o tom, že justice se s tímto nečekaným a náročným úkolem vypořádala,“ konstatoval už po obědě náměstek ministra spravedlnosti Daniel Volák. „Jsme spokojeni s průběhem a očekáváme, že dnes v noci a zítra během dne bude ještě probíhat propouštění odsouzených na svobodu.“

Jeho slova potvrdil i generální ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal: „Realizace amnestie probíhá naprosto plynule, standardně a bez závažnějších problémů. Vězněné osoby propouštíme nepřetržitě celých 24 hodin denně.“

  • Věznici v Ostravě-Heřmanicích opustí celkem 238 vězňů, soudci zde pracovali až do rána. Prošli všechny spisy a ve všech případech vydali rozhodnutí o propuštění. Už v noci brány věznice opustilo pět desítek vězňů a během dneška se dostanou na svobodu ostatní.
  • Věznice v Karviné propustila celkem 40 vězňů, do půlnoci byli všichni venku. Tři složitější případy ještě posoudí Krajský soud v Ostravě.
  • Pražské soudy rozhodly do středeční půlnoci o propuštění 405 vězňů. Pankráckou věznici opustilo 261 lidí, z ruzyňské odešlo 144 odsouzených. Verdikty vynášelo osm soudců Obvodního soudu pro Prahu 4 a tři soudci Obvodního soudu pro Prahu 6 přímo ve věznicích. Celkový počet vězňů, na něž se v hlavním městě vztahuje prezidentská amnestie, bude kolem 550.
  • Olomouckou vazební věznici opustilo od středy díky amnestii dosud 66 vězňů. Do případu dalších 18 odsouzených, na které se prezidentovo gesto vztahuje, se vložili státní zástupci. Podali u nich stížnost nebo si ponechali lhůtu pro její možné podání. 
  • Z ženské káznice ve Světlé nad Sázavou odešlo už 42 žen, z toho pět matek, jež tam byly s dětmi. Šest žen s dětmi ve věznici ještě zůstává, zatím není jasné, zda se jich prezidentská amnestie týká. Dnes by měla vězení opustit přibližně stovka dalších žen.
  • Z věznic na jihu Moravy už odešlo 250 amnestovaných. Svobodu tu získá ještě asi 150 lidí. Policie zatím nezaznamenala žádné problémy.
  • V Karlovarském kraji se propouštělo ve věznicích v Ostrově, Kynšperku nad Ohří i Horním Slavkově. Amnestie by se zde měla týkat víc jak tisícovky vězňů. Nejvíce se amnestie dotkne věznice v Kynšperku nad Ohří. Z celkové tisícovky vězňů jich podle odhadu má odejít domů 446. První se dostali na svobodu už včera.
  • Z plzeňské věznice na Borech odešlo již 200 amnestovaných, celkem jich má být propuštěno 264.

Věznice přitom musí řešit i komplikovanější situace, jako je propuštění třiceti amnestovaných, kteří nyní leží ve vězeňských nemocnicích v Brně a na pražské Ruzyni. Nyní jednají o jejich převozu do nemocnic civilních.

Ve věznici v Rapoticích musí kvůli amnestii dokonce zrušit i veškeré smlouvy s firmami ohledně zaměstnávání vězňů. Sto padesát těch arestovaných s nižším trestem denně dojíždělo za prací do nedalekých podniků, mj. výrobny hraček. „Zaměstnávání mimo věznici bude určitě nějaký čas omezeno,“ potvrdil ředitel rapotické káznice Pavel Ondrášek.

Jak probíhá propouštění?

Před propuštěním z vězení čeká osvobozené trestance prohlídka všech osobních věcí a odevzdání erárního oblečení. Lékařská prohlídka, vyřízení formalit a výstupní kontrola (ostraha musí zkontrolovat třeba i dopisy, které si vězni chtějí odnést domů) trvá dvě hodiny. Než se vězni dostanou před propouštěcí bránu, projdou dokonce pětkrát identifikační kontrolou.

Policie řeší první důsledky amnestie a zvažuje posílení

Policie také řeší první prohřešky amnestovaných. Dvojici z Valdic, která ukradla peníze zbaru a pokusila se o vloupání do auta, dopadla, rádež peněz bude řešit jako přestupek, za pokus vloupání do auta pachateli hrozí až dva roky vězení. Muži po propuštění z věznice odešli do nedalekého Jičína, kde v restauraci popíjeli alkohol. Pak se přesunuli do nonstop baru s hernou. Po jejich odchodu barman zjistil, že mu chybí 2,5 tisíce korun a zavolal policii. Hlídka muže zadržela, peníze u nich našli. Jeden z mužů je také podezřelý z toho, že se blízko herny pokusil vloupat do zaparkovaného auta Kia Sportage. 

Hradecká policie v souvislosti s tímto incidentem už deklarovala, že je v případě potřeby připravena posílit počty policistů ve službě. „Jsme v pravidelném kontaktu s řediteli věznic našeho regionu,“ uvedla krajská policejní mluvčí Ivana Ježková. Rovněž v Pardubicích se jeden z propuštěných po nabytí svobody opil a na nádraží ztropil výtržnost, takže musela zasahovat policie. Podobně policie na jihu Moravy posílila na vybraných místech hlídky. Celkem má být propuštěno kolem sedmi a půl tisíce vězňů, už včera z věznic odešlo přes pět set lidí.

Podle starostů patří mezi nejrizikovější místa nádraží, restaurace, herny, ale také chatové oblasti. „Máme hlídky u lokalit, kde jsou zahrádky, a dalších míst, kde se teď přes zimu lidé moc nepohybují, takže tam hlavně jsme se zabezpečili. Občany jsem na to upozorňoval, že kdyby se něco stalo, tak ať volají hned policii,“ uvedl starosta Kynšperku nad Ohří Tomáš Svoboda.

Částečná amnestie, kterou Klaus vyhlásil u příležitosti výročí dvaceti let samostatné České republiky, se týká mimo jiné lidí s trestem do jednoho roku odnětí svobody nebo těch v domácím vězení. Podle ministra spravedlnosti Pavla Blažka mají při rozhodování poslední slovo soudci, kteří rozhodují v jednotlivých věznicích po celý den, dokud proces amnestie neskončí.

Předseda Městského soudu v Praze Jan Sváček připomíná, že propouštěním vězňů ovšem vše zdaleka nekončí: „Po propuštění všech odsouzených skončila jenom část práce na amnestii prezidenta republiky a dvě třetiny práce v souvislosti s tresty podmíněnými, obecně prospěšnými pracemi a tresty domácího vězení budeme mít ještě před sebou.“