STEM: Nečasova vláda si zaslouží lepší čtyřku

Praha - Češi by nyní dali vládě Petra Nečase (ODS) na vysvědčení pouze lepší čtyřku, což je horší známka než před rokem. Vyplývá to z prosincového průzkumu agentury STEM. Jen zhruba čtvrtina lidí si myslí, že se vláda snaží řešit nejdůležitější problémy. V začátcích vlády měl přitom kabinet v této věci důvěru poloviny Čechů.

Vláda pod vedením premiéra Nečase funguje přibližně dva a půl roku. Několik měsíců po jejím jmenování, na konci roku 2010, uvedlo v průzkumu STEM přesně 50 procent dotázaných, že se vláda snaží řešit nejdůležitější problémy v zemi. O rok později si to myslelo už jen 31 procent lidí a na konci loňského roku pouze 27 procent. 

Účastníci průzkumu měli také ohodnotit dosavadní činnost kabinetu známkou jako ve škole. „Jednička byla zcela ojedinělá. Deset procent lidí dalo chvalitebnou, trojkou hodnotila přibližně čtvrtina dotázaných a podle více než tří pětin si vláda zaslouží čtyřku nebo pětku,“ uvedli pracovníci STEM. Výsledná průměrná známka tak na konci loňského roku činila 3,81, což je o jednu desetinu horší výsledek než před rokem.

Lépe hodnotili činnost vlády lidé s vyšším vzděláním a také ti, kteří žijí v lépe zajištěných domácnostech. Přes 20 procent vysokoškolsky vzdělaných dalo vládě nejhůře dvojku a stejnou známku by dalo kabinetu i přes 30 procent lidí z lépe zajištěných domácností. Příznivci vládních stran dávají Nečasově vládě nejčastěji trojku a stoupenci opozice či nevoliči většinou čtyřku nebo pětku.

Vláda má řešit současné problémy obyvatel, myslí si 45 procent lidí  

Podle většiny Čechů by se měla vláda zaměřit na současné problémy obyvatel České republiky. Myslí si to 45 procent dotázaných. Necelá třetina by uvítala, kdyby se vláda zaměřila na to, jak budou Češi žít za pět až deset let, a čtvrtina lidí chce, aby kabinet myslel ještě dále do budoucna. Plány zaměřené na vzdálenější budoucnost upřednostňují hlavně lidé s vyšším vzděláním, lepším zajištěním či nižším věkem a také příznivci vládních stran. 

Průzkum agentury STEM se konal od 1. do 7. prosince. Zúčastnilo se ho 1 074 obyvatel ČR starších 18 let.