Strana LIDEM neodchází ani nezůstává - Paggio raději rezignoval

Praha - LIDEM zatím vládu neopustí. Usnesení o odchodu ministrů z kabinetu k 10. lednu však vedení liberálních demokratů nezrušilo. „Jsme připraveni přijmout výzvu ODS a TOP 09 ke společnému jednání,“ uvedla předsedkyně strany a vicepremiérka Karolína Peake. Termín jednání zatím není jasný, odehrát by se mělo během první poloviny příštího týdne, tedy před desátým lednem. Viktor Paggio po schůzce raději rezignoval na svou funkci místopředsedy strany.

Předsednictvo a poslanci nejmenší vládní strany LIDEM jednali v Poslanecké sněmovně o tom, zda skutečně splní hrozbu z konce loňského roku a odejde z koaliční vlády s ODS a TOP 09. Vedení LIDEM nyní podle Peake očekává, že premiér Petr Nečas (ODS) jim sdělí svou představu o budoucnosti koalice.

Paggio rezignoval na funkci místopředsedy

Diskuse vedení strany se podle Peake točila kolem „všech možných variant“ dalšího postupu, nebylo však navrženo žádné usnesení či revokace staršího usnesení předsednictva. „Znamená to, že strana není úplně jednotná, protože nedokázala po čtyřech hodinách jednání najít společnou řeč a schválit nějaké usnesení,“ říká redaktor ČT Lukáš Dolanský.

Viktor Paggio po schůzce rezignoval na svou funkci místopředsedy strany. Členem strany i poslaneckého klubu však zůstává. Peake v pořadu ČT24 Události, komentáře uvedla, že jeho rezignace lituje. Paggio prosazoval radikální řešení a chtěl bez dalšího jednání opustit koalici. Podle předsedkyně Peake není potřeba za něj na pozici místopředsedy zatím hledat náhradu.

Karolína Peake: „Je namístě po roce a půl celkem kvalitní a konzistentní spolupráce v rámci koalice se alespoň vyslechnout.“

Předseda senátorského klubu strany Jaroslav Kubera (ODS): „Já bych byl poměrně tvrdý, protože karty, kterými LIDEM hrají, jsou velice slabé. Na druhou stranu sdílím to, co říká Karolína Peake, že by nás čekalo ještě něco horšího, kdyby se dostala sociální demokracie k moci.“

Předseda sněmovního ústavně právního výboru Stanislav Polčák (TOP 09): „My jsme se na této krizi nepodíleli, nevyvolali jsme ji a nemáme co nabízet.“

Viktor Paggio
Zdroj: Lidové noviny/ISIFA

Peake již několik dní naznačovala, že je spíše pro pokračování současné podoby kabinetu. „K zásadnějším posunům může dojít až po společném jednání se zástupci ODS a TOP 09,“ řekla.

„Je třeba domyslet všechny důsledky“

Podle ní bylo rozhodnutí LIDEM o odchodu z vlády přijato správně a adekvátně tehdejší situaci a premiérovu rozhodnutí. „To usnesení jsme nijak nezměnili,“ podotkla vicepremiérka. Sama za sebe si však myslí, že je třeba domyslet všechny důsledky a nechtěla by, aby podpora vlády závisela na nyní nezařazených poslancích. Peake dávala v minulých dnech najevo, že by preferovala pokračování nynější koalice. Podobně se vyjadřovali také zástupci ODS a TOP 09.

Poslanci LIDEM dále nepodpoří návrh na vyslovení nedůvěry vládě. Hlasování plánuje vyvolat ČSSD kvůli podpisu premiéra pod amnestií. Rozsah uplatněné amnestie je však podle LIDEM nepřiměřeně široký. „Z našeho pohledu může způsobit i demotivaci orgánů činných v trestním řízení či nemožnost vymáhání náhrady škody poškozenými,“ uvedla strana v tiskové zprávě.

„Mají strach z toho, že by je někdo nahradil. Paní Karolína Peake má především hrůzu z toho, že by její bývalý stranický kolega Josef Dobeš dal dohromady nějakou jinou skupinku, která by zaručila podporu vládě místo ní,“ komentoval v Interview ČT24 dnešní usnesení LIDEM místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

Vedení strany před Vánoci oznámilo, že její ministři odejdou k 10. lednu z koaliční vlády, poté, co premiér Nečas Peake odvolal z čela ministerstva obrany po pouhých osmi dnech v úřadu. Zdůvodnil to ztrátou důvěry v političku, která den po nástupu na ministerstvo odvolala prvního náměstka Vlastimila Picka a některé další úředníky. Resort nyní dočasně vede Nečas, Picek se do funkce vrátil.