Únos Petra Placáka je dle soudu promlčen. Placák to dá výš

Praha - Únos disidenta Petra Placáka v roce 1989 je promlčen. Obvodní soud za něj loni potrestal dvojici někdejších příslušníků StB rokem a půl, respektive ročním trestem vězení. Třetí odešel s podmínkou. Podle Lidových novin odvolací soud stíhání trojice zastavil, protože od něj uplynulo více než 23 let. V říjnu o tom rozhodl odvolací senát Městského soudu v Praze. Placák si chce stěžovat na okolnosti procesu i na verdikt.

Antonín Prchal, Ladislav Irovský a Petr Vrbický tvoří trojici mužů, kteří se podle obžaloby podíleli na únosu a zbití disidenta a spisovatele Petra Placáka. Muži podle obžaloby tehdy pětadvacetiletého Placáka unesli, když v červnu 1989 spolu s dalšími zhruba 30 lidmi protestoval proti kácení stromů v pražské Stromovce. Na místě na něho prý číhali čtyři příslušníci StB, odvedli ho do auta a odvezli desítky kilometrů daleko do lesů poblíž Křivoklátu na Rakovnicku.

„Během cesty mi vyhrožovali, že mě fyzicky zlikvidují, že už toho mají dost a že tohle je konečná. A potom jsme zajeli někam do lesa a začali mě bít,“ vzpomíná Placák. Údajně dostal několik ran do břicha i kopanců do hlavy. Následně mu muži vzali doklady a nechali ho v lese.

Antonín Prchal
Zdroj: ČT24

Obvodní soud pro Prahu 7 za to v květnu uložil dvěma z nich nepodmíněné tresty, jednomu trest podmíněný. Antonínu Prchalovi a Ladislavu Irovskému, kteří údajně Placáka bili, vyměřil soud 1,5 roku a rok vězení. Petru Vrbickému, který jim dělal řidiče, uložil dvouletý podmíněný trest. Poslední z údajných útočníků René Springer již zemřel. Prchal zbil Placáka podle prvoinstančního soudu také další den, když si přišel na služebnu pro zabavené věci. Obžalovaní však jakoukoli vinu odmítají.

„Měl jsem z toho pocit jako před listopadem 1989“

Tresty, které trojici loni v květnu obvodní soud udělil, však už neplatí. Odvolací instance dala za pravdu obhajobě - incident je prý promlčený - a stíhání se zastavuje. Petr Placák boj nevzdává a bude si stěžovat na průběh procesu. „K prvnímu stání mě ani nepozvali, další pak přesunuli do malé místnosti, takže se tam nevešli všichni lidé,“ stěžuje si Placák. „Dáme to s mým právníkem výš, třeba i k Ústavnímu soudu.“

Při odvolacím jednání soud nevyrozuměl poškozeného Placáka ani jeho právníka, a proto tehdy soudce jednání odročil. „Měl jsem z toho pocit jako před listopadem 1989. Ta neosobnost, strohost a byrokratičnost tady těch deseti minut, co jsem tu strávil, mi připadá jak na Kafkově Zámku,“ zhodnotil průběh jednání sám Placák.

Placákovi vadí i fakt, že podle jednoho soudu kauza promlčená není, zatímco druhý ji ze stejného důvodu zastavil. Přestože osvobozující rozsudek padl již před dvěma měsíci, disident se verdikt dozvěděl až nyní od novinářů.

Únos disidenta Petra Placáka je promlčen (zdroj: ČT24)