Klaus: Amnestie byla správná. Časem to uznáte

Praha - Prezident Václav Klaus se poprvé vyjádřil ke kontroverzní amnestii, kterou vyhlásil k dvacátému výročí vzniku ČR. „Rozhodně nelituji. Jsem přesvědčen, že šlo o správné rozhodnutí a že se to, jako už tolikrát v minulosti, po nějakém čase, až vychladnou horké hlavy, ukáže,“ citují Klause na svém serveru Novinky.cz. Nebývale velký rozsah amnestie kritizuje opozice i někteří senátoři. Podle průzkumu s ní nesouhlasí více než 80 procent občanů.

Klaus: Kritici se vezou na vlně emocí

Podle Klause je amnestie odpuštěním těm, kteří nespáchali žádné velké zločiny či nebyli v posledních letech opakovaně trestáni. „Jsem přesvědčen, že drtivá většina amnestovaných, a zejména jejich rodin, to přesně takto chápe. Jsem rád, že takto zareagoval na amnestii i pan kardinál Duka, což oceňuji, protože to vyžadovalo nemalou odvahu. Ostatní buď mlčí, nebo se chtějí svézt na vlně emocí,“ řekl Klaus.

Prezident vyhlásil na Nový rok amnestii, která kromě jiného nařídila zastavit trestní stíhání, která trvají déle než osm let a u nichž trestní sazba nepřekračuje deset let vězení. Tento krok, který znamená zastavení některých závažných hospodářských kauz, je široce kritizován.

Jakl: Amnestie se tak korupčníků netýká a Štrasburk hranici skutečně stanovil

Klaus popřel, že chtěl amnestií pomoci konkrétním lidem. „To rezolutně odmítám a uráží mě to. Při amnestii jsem před očima neměl žádnou konkrétní osobu,“ prohlásil. Ředitel politického odboru prezidentské kanceláře Ladislav Jakl v diskusním pořadu Partie navíc zdůraznil, že se amnestie nemůže týkat pachatelů závažné korupce, protože sazby za tyto činy jsou až dvanáctileté.

Prezidentův tajemník stále trvá na tom, že Evropský soud pro lidská práva hranici skutečně stanovil. Jakl opět připomněl, že Evropský soud pro lidská práva považuje procesy táhnoucí se déle než šest let za nepřiměřeně dlouhé. Klausovi se však tato hranice zdála krátká, zvolil proto délku osm let, přiblížil prezidentovo rozhodování Jakl v rozhovoru pro server lidovky.cz. Právníci však oponují. „Pan Jakl je neználek a ignorant, který neumí číst ústavní nálezy. A jestli takto pracovala celá ta 'velká skupina' dvou poradců, tak pak to nemohlo dopadnout jinak, než to dopadlo. On dezinterpretuje nálezy a to mě pobuřuje,“ řekla pro lidovky.cz bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová.

Podobně reagují i jiní právníci, s tvrzením Hradu o pevné šestileté lhůtě jako hranici pro vleklý soudní proces nesouhlasí. „Evropský soud pro lidská práva nikde nestanovil vazbu mezi délkou řízení a tím, že by zde vůbec neměl být nárok na potrestání pachatele,“ uvedl advokát David Strupek, který se specializuje na problematiku lidských práv.

Ladislav Jakl v rozhovoru pro lidovky.cz

odkázal například na rozhodnutí soudu z roku 1999. „Ve věci Santos proti Portugalsku soud rozhodl, že délka šesti let a dvou měsíců je nepřiměřená bez ohledu na to, že stěžovatel byl po část této doby nezvěstný.“

Amnestie poputuje k Ústavnímu soudu

Amnestie je podle některých senátorů tak kontroverzní, že požadují, aby ji Ústavní soud částečně zrušil. Senátorka Alena Dernerová (za Severočechy.cz) uvedla, že už má pod stížnost slíbených 17 podpisů svých kolegů. Podle advokátky Hany Marvanové, která stížnost pro Ústavní soud připravuje, porušuje amnestie práva rovnosti občanů poškozených amnestovanými, kterým je uzavřena možnost domoci se jejich nároků. Podle mluvčího Hradu Radima Ochvata je však stížnost jen politickým gestem. 

Předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová v České televizi připustila, že podobný návrh může být podroben zkoumání, zda je v souladu s ústavou. Nechtěla se ale vyjadřovat k tomu, zda má takováto stížnost šanci na úspěch. Nejvyšší státní zastupitelství pak chce mít do poloviny února jasno, kterých velkých kauz se amnestie dotkla. 

Amnestovaný vězeň se raduje na svobodě
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Opozice chce vyvolat hlasování o nedůvěře vládě 

Opoziční sociální demokracie dokonce kvůli amnestii, kterou podepsal premiér Petr Nečas, vyvolá hlasování o nedůvěře vládě. „My jako opozice s amnestií nesouhlasíme a máme v tuto chvíli jedinou možnost, jak na ni v rámci našeho ústavního systému reagovat. Odpovědnost můžeme vyvodit vůči vládě a na půdě Poslanecké sněmovny. Sociální demokracie proto v nejbližších dnech vyvolá hlasování o vyjádření nedůvěry vládě Petra Nečase,“ uvedl Bohuslav Sobotka, podle kterého amnestie může maskovat milost pro vybrané tuneláře.

Po vyhlášení prezidentské amnestie se zvedla vlna nesouhlasu také mezi uživateli sociálních sítí. Ti se rozhodli vytvořit facebookovou událost Nesouhlasíme s Klausovou amnestií. Během dnešního dne si získala na 146 tisíc příznivců, z nichž mnozí podepsali i petici pod stejným názvem. Signatářů bylo dnes kolem deváté hodiny večerní téměř 289 tisíc.

Reportáž Radky Zítkové (zdroj: ČT24)