Ústavní soud rozhodne o Okamurově stížnosti den před volbou

Brno – Ústavní soud rozhodne o stížnosti neúspěšného prezidentského kandidáta Tomia Okamury ve čtvrtek den před prvním kolem prezidentské volby. Soudci se na datu oznámení svého verdiktu dohodli na poradě pléna. Na volby to zřejmě nebude mít vliv. Okamura u soudu napadl ústavnost přímé volby, která podle něj limitem 50 000 podpisů nutných pro kandidaturu znevýhodňuje některé účastníky soutěže.

Okamura ve své stížnosti, kterou pro něj vypracovala advokátka Klára Samková, žádal také o odložení voleb. To ÚS minulý týden zamítl.

Je proto nepravděpodobné, že by nález Ústavního soudu na poslední chvíli volby zastavil. Už minulý týden v pátek soudci odmítli Okamurův návrh na odklad hlasování a generální sekretář Tomáš Langášek novinářům sdělil, že se volby uskuteční v plánovaném termínu. „Nemám důvod říkat nic jiného, než jsem říkal v pátek,“ uvedl Langášek.

Soudci se při dnešní poradě zřejmě shodli na tom, jak s Okamurovou stížností naloží. „Ve čtvrtek se už neuskuteční žádné veřejné jednání, ale pouze vyhlášení nálezu,“ uvedl generální sekretář Tomáš Langášek. Nález připravuje soudce zpravodaj Pavel Rychetský.

Co Okamura požaduje?

Okamuru nepustilo do přímé volby prezidenta ministerstvo vnitra. Po odpočtu neplatných podpisů totiž klesl pod hranici požadovaných 50 000 podporovatelů. Ve stížnosti žádal Ústavní soud o odklad voleb a své navrácení do boje o Hrad. Uplatnil také řadu argumentů proti právní úpravě přímé volby.

Konkrétně Okamura žádá soudce o vypuštění ústavní podmínky 50 000 podpisů pro nezávislé kandidáty na prezidenta a zrušení několika pasáží v prováděcím zákoně k přímé volbě. V něm zpochybňuje dva paragrafy, které upravují náležitosti kandidátních listin a podmínky jejich registrace. Popisují například způsob kontroly podpisů v peticích. Dále navrhuje zrušit dvoudenní lhůtu pro podání opravného prostředku proti rozhodnutí vnitra o registraci kandidáta.

Vydáno pod