Německý soud začal rozplétat únos holčičky z Trmic

Koblenc (Německo) - Před zemským soudem v západoněmeckém Koblenci začal soud s Melanií B. a jejím partnerem Uwem R. kvůli loňskému únosu novorozené holčičky z Trmic na Ústecku. Dvojice je vedle únosu obžalovaná i z dvojí krádeže automobilů a padělání dokumentů. Podezřelý muž a jeho partnerka se k činu již přiznali, nesdělili však, co je k němu vedlo. Za únos nezletilého dítěte jim hrozí peněžitý trest nebo odnětí svobody až na pět let. Za krádež pak tři měsíce až deset let vězení, za padělání dokumentů pět let. Soud má naplánovány čtyři termíny projednávání. Rozsudek by mohl padnout 28. ledna.

Před soudem stanul 51letý muž a 47letá žena z Neuwiedu ve spolkové zemi Porýní-Falc. Jsou viněni z toho, že 4. července loňského roku společně v Ústí nad Labem unesli z kočárku před zraky matky Michalu Janovou, která se narodila teprve v polovině června. Dvojice s uneseným dítětem uprchla do Neuwiedu, kde je po několika dnech vypátrala policie a dvojici únosců zatkla. Holčička se vrátila domů.

Podezřelý Uwe R. a jeho partnerka se k činu přiznali

Nejvíce infomací doposud zjistil německý magazín Der Spiegel. Podle něj obžalovaná vyšetřovatelům řekla, že předtím podstoupila v nemocnici v Teplicích potrat. O údajném konci těhotenství ale prý nechtěla rodině říct, a tak dál předstírala, že je v jiném stavu. Oblečení si vycpávala ručníky, z internetu stahovala fotografie z ultrazvuku, které ukazovala příbuzným, a tvrdila, že termín porodu má 6. nebo 7. července 2012.

Na konci června se podle Spiegelu vydala s partnerem porodit do Ústí. V nemocnici si prý na toaletě odstranila falešné těhotenské břicho a před partnerem předstírala úspěšný porod; děti však podle ní musely zůstat v inkubátoru. Poté podle vyšetřovatelů Uwemu tvrdila, že dva z jejich novorozenců byli uneseni a později že zemřeli.

Páru hrozí až pět let vězení

Žena nakonec údajně Uwemu řekla, že i jejich třetí dítě bylo uneseno, ale věděla prý, kde je. Společně sledovali ženu s tyrkysovým kočárkem, v němž ležela malá Michala, kterou poté před zraky matky vzali a odvezli do Německa. Kojenec, kterého si prý žena poprvé všimla v ústeckém supermarketu Globus, měl černé vlasy a tmavé oči jako ona. Proto se údajně rozhodla unést právě tuto holčičku.

Podle obhájce obžalovaného Ingmara Rosentretera byl jeho mandant obětí vylhaného příběhu. „Oba se na děti společně velmi těšili,“ řekl Rosentreter. „Ale protože partnerka mého mandanta v Německu nebyla zdravotně pojištěná, rozhodli se společně, že pojede porodit do České republiky. S odstupem víme, že to se nestalo, ale v té chvíli můj mandant věřil, že děti byly zdravé přivedeny na svět,“ dodal. „Naivita a láska naštěstí v Německu zatím nejsou trestné, proto podle mě na konci může padnout jen osvobozující rozsudek,“ uzavřel Rosentreter. Obhájce obžalované Johannes Daners se k případu odmítl vyjádřit.

Státní zastupitelství v Koblenci výpovědím obžalovaného páru nevěří. „Jsou vymyšlené, aby zakryly pravý stav věcí,“ domnívá se státní zástupkyně Heike Franzová, podle níž Melanie B. nikdy těhotná nebyla.