Varvařovský zvažuje rezignaci, pokud by nesouhlasil s volbou svého zástupce

Praha - Ombudsman Pavel Varvařovský uvažuje o tom, že v případě, kdy by se jeho zástupkyní stala někdejší nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká, by rezignoval na svou funkci. Uvedl to v rozhovoru pro Rádio Impuls.  Podobný krok zvažuje i v případě, že by post zástupce ombudsmana obsadil poslanec ČSSD Stanislav Křeček, tedy druhý potenciální nástupce Jitky Seitlové, která ve své funkci za několik týdnů skončí.

Varvařovský se tak postavil proti oběma kandidátům, které na post zástupce ombudsmana navrhl prezident Václav Klaus. Ombudsman ale spíše než o okamžitém odchodu uvažuje o určité zkušební době, během níž by otestoval spolupráci se svým novým zástupcem a přesvědčil by se o nezávislosti a nestrannosti úřadu. Pokud by spolupráce nefungovala, Varvařovský rezignaci nevylučuje.

Kandidáta na zástupce ombudsmana musí ještě schválit sněmovna, což v případě Renaty Vesecké není příliš pravděpodobné. Poslanci budou kromě dvou kandidátů na prezidenta vybírat i z dalších dvou návrhů Senátu. Ten ale dosud sněmovně žádná jména neposlal. Mandát nového zástupce bude šest let.

Kariéru Vesecké na Nejvyšším státním zastupitelství poznamenaly hlavně neshody s tehdejším ministrem Jiřím Pospíšilem. Z funkce byla odvolána v roce 2010, od té doby začala působit v soukromé sféře. Na její místo přišel Pavel Zeman. Podle kritiků přispívala díky několika kauzám spojeným například s politikou k nedůvěryhodnosti justice. Během své funkce čelila také kritice ze strany předchozí nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešové. Ta ji na sklonku roku 2007 v souvislosti s kauzou někdejšího šéfa lidovců Jiřího Čunka označila za členku „zákulisní justiční mafie, která se snaží plně ovládnout justici, aby sloužila zájmu vládnoucí garnitury“. Vesecká za to Benešovou zažalovala, Krajský soud v Praze však opakovaně rozhodl o tom, že se jí Benešová nemusí omlouvat.