Češi v Americe už volí, příprava voleb je v plném proudu

Praha - Přípravy volebních místností po celé České republice vrcholí. Ve Spojených státech už volba českého prezidenta dokonce začala, a to úderem 14:00 místního času (20:00 SEČ), kdy se otevřela volební místnost na českém generálním konzulátu v New Yorku. V instrukcích k blížícím se prezidentským volbám je ale chyba. Podle návodu může ve druhém kole hlasovat i člověk, kterému bude „druhý den druhého kola voleb 25. ledna“ 18 let. Závěrečný volební den však připadá na sobotu 26. ledna.

Volba českého prezidenta začala už dnes pro voliče, kteří hlasují na americkém kontinentu. Volební místnosti se jako první otevřely kvůli časovému posunu na zastupitelských úřadech v Brazílii, a to v 17:00 středoevropského času, ve 20 hodin SEČ se pak otevřely i volební místnosti v USA. Ve Spojených státech pak budou Češi moci volit na čtyřech místech, na ambasádě ve Washingtonu a na generálních konzulátech v New Yorku, Chicagu a Los Angeles, a to ve čtvrtek i v pátek mezi 14. a 21. hodinou.

Během první půlhodiny přišlo do hlasovací místnosti v New Yorku zhruba 15 voličů. Na zdejším generálním konzulátu se zaregistrovalo 315 voličů. Mezi prvními tradičně volila slavná krasobruslařka Ája Vrzáňová, dvojnásobná světová šampionka (1949, 1950) a mistryně Evropy (1950).

Ve 14:00 hodin také skončila lhůta, ve které mohli kandidáti na prezidenta svou kandidaturu stáhnout. Češi mohou v zahraničí volit dohromady na 102 zastupitelských úřadech, které jsou rozděleny do tří časových pásem. „Záměr je takový, aby volby na všech zastupitelských úřadech v zahraničí skončily do 14:00 v sobotu, kdy se zavírají volební místnosti v České republice,“ říká Ivan Záleský, zmocněnec pro volby ministerstva zahraničí.

Ve volebních lístcích je chyba

Ukázalo se, že v instrukcích, které voliči obdrží s volebními lístky, je chyba. „Ve druhém kole volby může volit i státní občan ČR, který alespoň druhý den druhého kola volby, tj. 25. ledna 2013, dosáhl věku 18 let,“ uvádějí instrukce. Jenže druhý den druhého kola je 26. ledna 2013.

Z Černínského paláce do Strašnic

K volbě v zahraničí se přihlásilo 7 200 českých krajanů. Je jich o necelou desetinu více než při sněmovních volbách v roce 2010. Výsledky hlasování se do ČR pošlou elektronickou cestou na ministerstvo zahraničí, kde bude ustanoveno detašované pracoviště Českého statistického úřadu. „Po zvláštní zabezpečené lince putují z Černínského paláce do centra Českého statistického úřadu ve Strašnicích, kde po provedení všech příslušných kontrol vstupují do databáze výsledků,“ uvedl Stanislav Drápal, místopředseda statistického úřadu.

Statistický úřad už dřív vyzkoušel, jestli je na sobotní nápor údajů z jednotlivých volebních okrsků připraven. Očekává se nadprůměrná účast voličů. „Ten systém už máme zoptimalizovaný,“ informoval vrchní ředitel ČSÚ František Konečný. 

Přípravy vrcholí, třeba i ve věznicích

Přípravy vrcholí i ve všech více než 14 000 českých volebních místnostech, do nichž jsou už dnes distribuovány volební urny a další potřebné vybavení: hlavně obálky na volební lístky a státní vlajky, součástí balíčků jsou ale i drobnosti jako kancelářské potřeby nebo provázek. A pozor, část radnic bude zítra uzavřená, aby se jejich úředníci mohli plně věnovat přípravě voleb.

A v úplně stejně vybavených volebních místnostech budou pro svého prezidentského kandidáta hlasovat i vězni. Volební místnosti ve věznicích vznikají většinou v prostorách určených pro návštěvy a ty vězně, kteří z jakéhokoli důvodu nemohou opustit celu, bude obcházet přímo volební komise vybavená přenosnou urnou. A na volby se připravují i další instituce, kromě věznic třeba i nemocnice.

Vydáno pod