Policie obvinila osm lidí kvůli prodeji budov ČD v Praze 1

Praha - Kriminalisté z protikorupční policie obvinili osm lidí kvůli prodeji budov Českých drah (ČD) v Praze 1. Komplex budov v roce 2007 koupila firma, která ho později odprodala Univerzitě Karlově, přičemž tento nákup dotovalo ministerstvo školství. Státu při tom vznikla škoda 445,5 milionu korun. Mezi stíhanými jsou čtyři znalci, dva pracovníci Univerzity Karlovy (UK) a dva zástupci obchodní společnosti. Informoval o tom mluvčí Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Jaroslav Ibehej.

Budovy v Opletalově ulici koupila obchodní společnost od ČD za 203 milionů korun. Podle policistů ale kvůli nepravdivému znaleckému posudku byla jejich cena podhodnocena, čímž ČD přišly zhruba o 73 milionů korun. Firma do budov nic neinvestovala, přesto je v roce 2010 prodala za 402,5 milionu korun Karlově univerzitě.

Nákup objektu dotovalo ministerstvo školství 372 miliony korun. V souvislosti s případem policie obvinila čtyři znalce z křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku. Dva univerzitní pracovníky a dva zástupce firmy viní z podvodu. Tři lidé jsou navíc stíháni z legalizace výnosů z trestné činnosti. Všichni jsou stíháni na svobodě. 

Ministerstvo školství chce počkat na verdikt soudu. „Co se případného požadavku na vrácení vynaložených finančních prostředků do státního rozpočtu týče, to bude záležet na rozhodnutí soudu a bude o tom rozhodovat příslušný finanční úřad,“ komentoval případ mluvčí ministerstva školství Marek Zeman. Upozornil zároveň, že prodej prověřoval i Nejvyšší kontrolní úřad, který neshledal v postupu ministerstva žádná pochybení.

Univerzita Karlova už jednoho z obviněných přeřadila na jinou práci, druhý prý není zaměstnancem rektorátu. „Pokud by se skutečně prokázalo, že ze strany znalců došlo k vypracování nepravdivých znaleckých posudků, na základě kterých UK požádala ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a ministerstvo financí o nákup objektů, bude UK všemi právními prostředky od těchto znalců požadovat plnou náhradu škody,“ nechal se slyšet rektor univerzity Václav Hampl.

Vydáno pod