Zaorálek: Prezidentská amnestie připomíná justiční mafii

Praha – Sociální demokracie pokračuje v kritice vlády i prezidenta republiky za amnestii, kterou hlava státu vyhlásila k 2. lednu. Podle místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka s ní spojené dění nese rysy justiční mafie; podle něj musí existovat předem připravený seznam amnestovaných, který pouze Hrad a Strakova akademie před veřejností a opozicí tají.

Hlavním důvodem pro označení současného dění za obdobu justiční mafie je podle Zaorálka případ bývalého manažera fondů Trend a Mercia Miroslava Vlastníka. Muž stíhaný za vytunelování obou fondů, které způsobilo škodu 1,4 miliardy korun, se do vlasti vrátil po osmiletém skrývání v zahraničí necelých čtrnáct dní před vyhlášením amnestie.

„Vrátil se čtrnáct dní před 1. lednem, aby se nechal zatknout v Ruzyni a aby snědl bramborový salát na Vánoce v Praze, protože zřejmě vůbec netušil, že se před ním otevře budoucnost. Tím předpokladem bylo právě to, že musel být na území ČR, aby pro něj amnestie platila,“ konstatoval dnes Zaorálek. „Pro zdravý selský rozum je těžké uvěřit, že dotyčný se vrátil náhodou.“

Lubomír Zaorálek:

„To, co je podle mě nejvážnější, je, že ze všech těchto událostí se posiluje dojem, že amnestie má rysy práce justiční mafie.“

Podle Zaorálka navzdory výrokům úředních činitelů musel existovat dopředu seznam lidí, kterých se amnestie dotkne. „Je to série akcí, které byly připravovány dlouho dopředu.“

Nejsilnější opoziční strana kritizuje i to, že Václav Klaus odmítl pohnutky k udělení amnestie vysvětlit na plénu Poslanecké sněmovny. „Poslancům bych musel text této amnestie pouze znovu přečíst nebo jim dát za domácí úkol, aby si jej také oni v klidu přečetli. Diskutovat o amnestii nemá smysl,“ konstatoval Klaus.

Sociální demokraté zítra podají žádost o svolání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny, na které chtějí vyslovit nedůvěru vládě. A to kvůli roli premiéra při prezidentově amnestii. Podle informací České televize existuje dohoda mezi hlavními parlamentními stranami, že se poslanci k mimořádnému jednání sejdou ve čtvrtek 17. ledna.

S tímto argumentem ovšem není nespokojená pouze sociální demokracie, ale i další strany. „Chci ujistit prezidenta, že jsem si četl jeho amnestii, ale stejně mám otázky, na které chci odpovědět,“ uvedl předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. Otázky na hlavu státu by potom měli i komunisté. „Zejména zda je skutečností, že nevěděl zejména o problémech týkajících se článku dvě, že zůstanou nepotrestány trestné činy z 90. let,“ dodal komunista Pavel Kováčik.

Brífink Lubomíra Zaorálka k amnestii (zdroj: ČT24)