Václav Klaus: Nevolit znamená dopustit, aby byl zvolen někdo jiný

Praha - Prezident Václav Klaus vyzval občany, aby přišli k volbám. Klaus se přímé volby hlavy státu zúčastnil už v prvním kole a vyvrátil tak spekulace, že se lidovému hlasování, které dříve kritizoval, vyhne. „Myslím, že se situace velmi projasnila, projasňuje se každým dnem,“ řekl při odchodu z volební místnosti v pražských Kobylisích, kam přišel odpoledne volit s manželkou Livií, mladším synem Janem a vnukem. Nevolit podle něj znamená „dopustit, aby byl zvolen někdo jiný“. První přímá volba prezidenta se podle předpokladů těší velkému zájmu lidí. Odvolilo již všech devět prezidentských kandidátů. Lidé mohou odevzdat svůj hlas do dnešních 22:00. V sobotu pak od 8:00 do 14:00. Výsledkům se bude podrobně věnovat speciální volební studio ČT24 - v sobotu od 13:30.

„Myslím, že jsem své preference jasně naznačoval před tím, jde mi o to, aby byl zvolen někdo, kdo pro tuto zemi něco udělal, jehož zkušenost máme před svýma očima a kdo s touto zemí cítí. Toto jsou moje kritéria,“ prohlásil Klaus poté, co sám odvolil.

Klaus tak nepotvrdil, že by volil Miloše Zemana, kterému dříve vyjádřil přízeň. Zároveň uvedl, že za příznivějších okolností by podporoval Ladislava Jakla, ten ovšem nesesbíral dostatek podpisů možných ke kandidatuře. Livia Klausová prohlásila, že volila toho nejlepšího z možných.

Prezident Václav Klaus mimo jiné dnes uvedl: 

  • „Doufám, že přijdou všichni k volbám, když už je přímá volba, a budou volit podle sebe, a ne podle vzedmuté mediální kampaně.“
  • „Neváhal jsem, situace se velmi projasnila a projasňuje se každým dnem. Nevolit znamená dopustit, aby byl zvolen někdo jiný.“
  • Kandidáti prý slíbili řadu kroků, které z principu funkce nemohou splnit. Dotlačily je k tomu neustálé dotazy médií. "Naslibovali nejrůznější věci, které by mohli dělat eventuálně ve Spojených státech."

Lidé si mohou vybrat z devíti kandidátů. Mezi první voliče tradičně patří mnozí politici včetně uchazečů o křeslo hlavy státu. Hned po druhé hodině volil v prvním prezidentském kole premiér Nečas (ODS). Krátce po otevření volebních místností dorazil do jedné z nich, která vznikla prostorách šatny Poslanecké sněmovny. Doufá, že k urnám přijde hodně lidí. Prozradil, že dal hlas Přemyslu Sobotkovi, kandidátu občanských demokratů.

Premiér poznamenal, že zůstal zastáncem nepřímé volby:

  • „Nicméně jsem respektoval politický kompromis, který byl uzavřen v obou komorách parlamentu na zavedení přímé volby. Je to premiéra a já pevně doufám, že občané se účastní těchto voleb v co největším množství.“

Předseda opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka odvolil ve Slavkově u Brna. Uvedl, že dal hlas kandidátovi sociální demokracie, senátorovi Jiřímu Dienstbierovi. „Volil jsem kandidáta, který má silné sociální cítění, a volil jsem kandidáta, který není závislý na kmotrech nebo bohatých sponzorech,“ řekl Sobotka.

Bohuslav Sobotka přímou volbu podpořil:

  • „Přímá volba prezidenta republiky je lepší varianta. Dává to občanům novou demokratickou šanci ovlivnit situaci v zemi.“

Volili také předsedové obou komor parlamentu, předsedkyně poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS) a předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD).

Odvolilo již všech devět kandidátů

Ve volbách hlasovalo již všech devět uchazečů o post hlavy státu. V hlavním městě přišli mezi prvními místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier a bývalý premiér Jan Fischer, oba vhodili své hlasy do uren krátce po otevření volebních místností. Během odpoledne odvolili v Praze také profesor Vladimír Franz, někdejší předseda vlády Miloš Zeman, šéfka Suverenity Jana Bobošíková a herečka Táňa Fischerová. Další tři kandidáti volí mimo metropoli.

Dienstbier, Fischer, Franz i Bobošíková dali najevo, že volili sami sebe. Fischerová pak podle svých slov od počátku věděla, že by člověk neměl hlasovat sám pro sebe, měli by ho zvolit lidé. Rozhodovala se proto mezi Roithovou, kterou zná jako poctivou a pracovitou političku, a Dienstbierem pro jeho sociální pohled. Protože pro ni u obou existují pro i proti, hodila si korunou. Výsledek však nesdělila. „Je to první přímá volba hlavy státu. Já to považuji za moc důležité, protože lidé mohou konečně sami rozhodnout,“ prohlásila. Hlasování podle ní lidi aktivizovalo.

Prezidentská kandidátka Táňa Fischerová
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

„Asi jste nečekali, že bych volil někoho jiného,“ řekl při odchodu z volební místnosti Fischer, se kterým přišli manželka, syn a vnuk. Hlas prý bývalému předsedovi vlády dala i rodina. Účast lidí ve volbách čeká bývalý statistik a expremiér úřednické vlády vysokou. „Jsem tomu hrozně rád, mluví se až o 70 procentech, což by bylo vynikající,“ uvedl. Je to podle něj známka toho, že lidé berou první přímou volbu hlavy státu vážně.

Prezidentský kandidát Jan Fischer (uprostřed) odevzdal 11. ledna v ZŠ Chaplinovo náměstí v Praze svůj hlas v 1. kole prezidentských voleb.
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Stejně jako Fischer vhodil i Zeman svůj lístek do urny za obrovského zájmu novinářů. K urně se musel protlačit přes houf fotografů a reportérů, žurnalisté ho následně doprovodili i na krátké cestě domů. Po expremiérovi odvolily ve stejné místnosti i jeho devatenáctiletá dcera Kateřina a manželka Ivana. Zeman nechtěl hlasování nijak komentovat. „Vše, co jsem chtěl říct, jsem řekl před volbami.“

Miloš Zeman odvolil v pražských Stodůlkách
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

„Já se přiznám, že jsem volil kandidáta sociální demokracie,“ oznámil s úsměvem Dienstbier poté, co vhodil hlasovací lístek do urny. „Já myslím, že když člověk usiluje o nějakou funkci, tak by měl věřit sám sobě, pokud chce i po ostatních, aby mu věřili.“ Do volební místnosti ho doprovodili partnerka se synem. Česká republika podle něj velmi naléhavě potřebuje změnu, a proto by každý občan měl využít příležitosti účastnit se voleb. Šance jsou podle Dienstbiera „naprosto vyrovnané“. Všichni soupeři podle něj mají svoji sílu.

Prezidentský kandidát Jiří Dienstbier za plentou
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Franz dorazil k volbám bez partnerky. Skladatel a výtvarník nechtěl odhadovat, který z uchazečů získá nejvíce hlasů. Důležitější než výsledek je podle něj to, že se česká společnost začala probouzet. Kampaň zhodnotil Franz pozitivně, jako velkou zkušenost.

Vladimír Franz odvolil v Praze, dal hlas sobě
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK

Bobošíková do volební místnosti přišla s manželem a dcerou. „Já jsem volila Janu Bobošíkovou,“ uvedla na dotaz novinářů. „Nevím, jaké jsou moje šance, ale každopádně je to cesta pro můj politický program.“ Přeje si prý, aby přišlo co nejvíce občanů a aby „volili srdcem a rozumem pro Českou republiku“.

Prezidentská kandidátka Jana Bobošíková
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Krátce před 15:00 odvolil i uchazeč o prezidentský post Karel Schwarzenberg. Svůj hlas odevzdal v Sýkořici na Rakovnicku.  Do jeho vozu narazilo při odjezdu z volební místnosti na zasněžené silnici auto. Nikomu se nic nestalo, vůz ministra zahraničí má jen lehce poškozený přední nárazník. Ministra další vůz hned odvezl do nedaleké Dřevíče, kde bydlí. Také ministr zahraničí potvrdil, že volil sám sebe. Schwarzenberg vyzdvihl význam přímé volby: „Je to velký pokrok. V sousedních zemích to je, v Rakousku, na Slovensku, a je to správný způsob, jak volit prezidenta. Nemáme to přenechat pouze politickým stranám, opravdu ne.“

Karel Schwarzenberg odvolil v Sýkořici na Rakovnicku
Zdroj: Petr Eret/ČTK

Sám sebe volil i místopředseda Senátu Přemysl Sobotka. Hlas odevzdal v Liberci, kde s manželkou žijí. Sobotka od listopadu 1989 žádné volby nevynechal a ty prezidentské pro něj nebyly žádnou výjimkou. Po vhození lístku do urny uvedl, že prezidentskou volbu vzal jako výzvu. Stejný hlasovací lístek jako Sobotka vhodila do urny i jeho manželka, i když přiznala, že by sice manželovi vítězství přála, ale sama by se raději funkci první dámy vyhnula.

Přemysl Sobotka odvolil v Liberci spolu s manželkou
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

Jako poslední volila lékařka a poslankyně Evropského parlamentu Zuzana Roithová, a to krátce po 18:00 ve Dvorech nad Lužnicí na Jindřichohradecku. Neprozradila, koho hlasem podpořila. Ctí tak prý možnost práva na svobodnou a tajnou volbu. Roithová odevzdala svůj hlas jako poslední z devíti prezidentských kandidátů. Volila se svou snachou Adrianou. „Lidé si přáli, aby o prezidentovi nerozhodovaly zákulisní jednání, aby o nich nerozhodovaly nejasné peníze. Teď mají nejlepší možnost zvolit si svého kandidáta,“ uvedla kandidátka.

Prezidentská kandidátka Zuzana Roithová u voleb
Zdroj: David Veis/ČTK

Hlavní výsledky by měly být známy do sobotního podvečera. V případě, že žádný z devíti kandidátů nezíská v prvním kole více než 50 procent hlasů, bude se za dva týdny konat kolo druhé, do něhož postoupí dva kandidáti s největším počtem hlasů z kola prvního.

Občané mohou dnes odevzdat svůj hlas do 22:00. Zítra se volební místnosti znovu otevřou ráno v 8:00. Vhodit hlas do urny by měli stihnout i ti, kdo se do volebních místností vydají až po sobotním obědě. Zítra se totiž všech bezmála 14 800 volebních místností definitivně uzamkne přesně dvě hodiny po poledni.

7 rad k první přímé volbě prezidenta:

  1. Volební komisi je nutné se před hlasováním prokázat dokladem totožnosti - občanským průkazem nebo cestovním pasem.
  2. V případě hlasování mimo trvalé bydliště nesmí chybět ještě voličský průkaz.
  3. V případě, že voliči nedorazila poštou sada volebních lístků, může o ni požádat přímo volební komisi.
  4. V prezidentské volbě se nekroužkuje ani nezaškrtává - každý kandidát má svůj vlastní lístek.
  5. Volební lístek vybraného kandidáta se vkládá do obálky s úředním razítkem, kterou volič obdrží při registraci od volebního zapisovatele.
  6. Aby hlas platil, musí být lístek vhozen v obálce, nesmí být přetržený a obálka jich nesmí obsahovat více.
  7. Případné přeložení nebo jen natržení lístku platnost hlasu neovlivní.

Přímá volba prezidenta se podle předpokladů těší velkému zájmu voličů. Do dnešních 17:00 podle odhadu volebních komisařů přišla v průměru hlasovat více než pětina z nich. Celková účast by tak při zachování dosavadních trendů měla přesáhnout 60 procent. Podobně při posledních dvou sněmovních volbách přišlo do volebních místností za první tři hodiny zhruba 20 procent voličů. V roce 2010 pak celková účast dosáhla téměř 63 procent, o čtyři roky dříve přesáhla 64 procent.

Počet lidí, kteří přišli hlasovat, nebyl všude stejný. Například v Praze se účast se pohybovala zhruba mezi 18 a 28 procenty. Naopak v Ústeckém kraji přišlo v prvních dvou hodinách hlasovat jen okolo deseti procent voličů.

Lidé volí prezidenta
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

V Lánech je fronta jak na maso

Poměrně velký zájem voličů doprovázel krátce po otevření volebních místností první den prezidentských voleb v Lánech na Kladensku, kde je jedno z oficiálních sídel českých prezidentů. Dvě volební místnosti za první půlhodinu navštívilo 96 z celkového počtu necelých 1600 voličů. Lidé většinou nechtěli říkat, koho volili.

Hned po začátku voleb mířilo k historicky prvním přímým prezidentským volbám po zmrzlých a zasněžených lánských chodnících množství lidí. Vchod do místní základní školy se v podstatě nezavřel. „Tady je fronta jak na maso,“ prohlásila při příchodu starší žena.

Zámek v Lánech si velmi oblíbil první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk, který se do něj mohl nastěhovat poté, co v roce 1935 abdikoval na svou funkci. Lány se později staly místem jeho posledního odpočinku a hrob rodiny Masarykových se stal symbolem československé demokracie i v dobách totality.

Voliči v Horní Malé Úpě museli překonat sněhovou vánici, aby odvolili
Zdroj: David Taneček/ČTK

Voliči, kteří odpoledne vyrazili do volební místnosti v Horní Malé Úpě na Trutnovsku, se k volbám doslova prodírali sněhovou vánicí. Kromě obyvatel obce na hřebenech Krkonoš, kde je zřejmě nejvýše položená volební místnost v České republice, k volbám dorazili také lyžaři z místního areálu. Někteří z voličů přijeli díky vydatnému sněžení přímo k volební místnosti na lyžích a do volební místnosti dorazili v lyžařských botách.

Volby sledují pozorovatelé OBSE

Volby sledují v Česku i pozorovatelé z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Jeden ze tří týmů se pohybuje v okolí Ústí nad Labem a mimo jiné se zaměřuje i na to, jak volí romská menšina. Šestičlenný tým pozorovatelů je v Česku od začátku roku a zdrží se do 18. ledna. Týmy složené z dvou zahraničních pozorovatelů a českého průvodce by se měly namátkou pohybovat v Praze i v jednotlivých regionech. Důvodem pobytu celé mise je fakt, že přímé volby prezidenta se ČR konají vůbec poprvé.

Pozorovatelé OBSE, zleva: vedoucí mise Monika Dadová (Česko), Goran Petrov (Makedonie) a politická analytička Daria Papr
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK

Volí vojáci v Afghánistánu i Ája Vrzáňová v New Yorku

Zájem zvolit si svého prezidenta projevují i Češi v zahraničí. Ve Spojených státech a v Kanadě v první den prvních přímých voleb volilo přes 200 lidí. V Berlíně za první tři hodiny od otevření volebních místností odvolila polovina krajanů zapsaných na zvláštním volebním seznamu. V Bratislavě na začátek hlasování čekal hlouček lidí. Svého vrchního velitele volili i čeští vojáci na misi v Afghánistánu.

V New Yorku hlasovala například slavná krasobruslařka Ája Vrzáňová. „Je to naše povinnost, aby republika stále byla dobrá a abychom stále mohli jezdit zpátky,“ uvedla bývalá dvojnásobná světová šampionka, která z tehdejšího Československa uprchla v roce 1950 před komunisty.

I v Německu mají Češi o prezidentské volby zájem. V Berlíně se jich na zvláštní volební seznam zapsalo 99 a do 17:00 SEČ svůj hlas odevzdala už zhruba polovička. Další tři desítky navíc hlasovaly na voličský průkaz. Na Slovensku během prvních tří hodin odvolilo kolem 120 českých občanů.

V Afghánistánu mohli Češi volit na dvou místech - kromě velvyslanectví v Kábulu i na základě Shank, v budově chráněné před dopadem raket; na místním voličském seznamu je zapsáno 254 jmen z provinčního rekonstrukčního týmu a z řad výcvikových instruktorů. „Prezident je zároveň vrchním velitelem ozbrojených sil, a vojáci mají tedy poprvé možnost volit si svého vrchního velitele,“ upozornil mluvčí jednotky, major Jindřich Plescher.

Vojáci v Afghánistánu volí prezidenta
Zdroj: ČT24/ČTK/PR

Velký zájem voličů o prezidentské volby zaznamenaly i zahraniční agentury. Podle francouzské AFP volby kvůli ekonomické recesi provází rozmrzelá nálada, nicméně by mohly po letech s euroskeptickým Václavem Klausem vynést na Pražský hrad proevropského politika. Úleva je podle srbského deníku Blic už patrná v kuloárech Evropské unie.

Hlasování Klause sledovala i čínská televize

Česká prezidentská volba se těší přízni zahraničních médií. Hlasování Václava Klause a jeho následný komentář sledovala i čínská televize CCTV; na Twitteru na to upozornil Jan Kudláček.