Prahu ovládl Schwarzenberg, Zeman vyhrál v osmi krajích

Praha - Karel Schwarzenberg zvítězil v prvním kole přímých prezidentských voleb v Praze. Získal více než 43 procent hlasů, na druhém místě skončil Miloš Zeman se 17 procenty. V hlavním městě České republiky hlasovalo 65 procent voličů. Zeman ale ovládl více krajů, vyhrál v celkem osmi, nejvíce procent dostal na Vysočině. Schwarzenberg zase nejvíce oslovil voliče v zahraničí.

Karel Schwarzenberg uspěl ve Středočeském kraji, kde ho podpořilo 26 procent voličů, zatímco Zemana 22,8. O několik procent vyhrál i v Libereckém a Královéhradeckém kraji. Jen těsně zvítězil i v jižních Čechách, kde porazil Zemana o necelé procento. Nejmenší rozdíl byl mezi oběma kandidáty v Plzeňském kraji. Schwarzenberg zde měl 22,84 procenta hlasů, Zeman 22,75.

Bývalý premiér naopak vyhrál v Karlovarském kraji, bodoval i na Ústecku, kde oslovil 25,4 procenta lidí, zatímco předsedu TOP 09 podpořilo 17,5 procenta voličů. Schwarzenberga porazil také v Pardubickém, Jihomoravském, Olomouckém a Zlínském kraji. Výrazný úspěch měl i v Moravskoslezském, kde porazil Schwarzenberga přesně o 14 procent hlasů. Největší přízeň voličů ale Zeman zaznamenal na Vysočině, kde ho podpořilo 32,4 procenta voličů, zatímco předsedu TOP 09 jen 17,2.

Prezidentští kandidáti
Zdroj: ČT24/Jaroslav Matyáš

Schwarzenberga víc volili lidé ve městech, Zemana spíš na venkově

U voličů, kteří o novém prezidentovi hlasovali v zahraničí, jasně zvítězil ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se ziskem 54,3 procenta hlasů. Miloš Zeman dostal 10,1 procenta hlasů. Schwarzenberga také volili lidé ve městech s více než 10 000 obyvateli. Místopředseda vlády zde získal 27,6 procenta odevzdaných hlasů, zatímco Zeman jen 22,8 procenta. Někdejší premiér naopak předstihl současného ministra zahraničí v menších městech a na venkově, kde se mu podařilo získat 25,2 procenta, tedy o zhruba pět procentních bodů víc než jeho soupeři.

Nejvíce příznivců má Zeman v Dolních Lažanech na Třebíčsku. Hlas mu tam dalo 63 z 95 voličů, tedy přes 66 procent. Vicepremiér Karel Schwarzenberg získal největší podporu v Horské Kvildě na Klatovsku. Z 58 hlasů jich tam dostal 38, tedy 65,5 procenta.

Ve 30 obcích nikdo nevolil ženu, nejdráž „pořídil“ jeden hlas Sobotka

Výsledky voleb přinesly i řadu zajímavostí. Ve 30 obcích v zemi se například nenašel jediný volič, který by v prvním kole vhodil do urny hlasovací lístek se jménem některé ze tří kandidátek. Naopak více než třicetiprocentní podporu dohromady získaly Jana Bobošíková, Táňa Fischerová a Zuzana Roithová ve 25 vesnicích. Ze tří desítek obcí, kde uchazečky o Hrad zůstaly zcela bez hlasů, leží drtivá většina, konkrétně 28, v Čechách. Na Moravě je nikdo nevolil jen v Moraveckých Pavlovicích a Velké Tresné, obě na Žďársku. Všechny tři kandidátky dostaly dohromady nejvíce hlasů v Kněževsi na Žďársku, a to 38,46 procenta. Více než 36 procent hlasů získaly v obcích Chotovice na Svitavsku a Vratislávka u Brna.

Přiznané náklady na hlas jednoho voliče:

  • Přemysl Sobotka: 121 korun
  • Jan Fischer: 26 korun
  • Jiří Dienstbier: 19 korun
  • Karel Schwarzenberg: 18 korun
  • Miloš Zeman: 8 korun
  • Zuzana Roithová: 2,5 koruny
  • Vladimír Franz: 1,5 koruny
  • Táňa Fischerová: 60 haléřů
  • Jana Bobošíková: v médiích deklarovala, že neměla žádné. Asi čtvrt milionu korun prý vydala na krajskou kampaň, v jejímž rámci sbírala podpisy.
První přímá volba tématem Událostí ČT (zdroj: ČT24)