Svěrák: Na Zemanovi mi vadí jeho lišáctví

Praha – Podporovatelé Karla Schwarzenberga i Miloše Zemana neváhají a své favority podporují i v kampani před druhým kolem. Zdeněk Svěrák, který na podporu Karla Schwarzenberga vystoupil už na „Koncertu za slušného prezidenta“, má také jasno, proč nepodpořit Miloše Zemana: „Zemana nemám moc rád, byly doby, kdy jsem ho rád měl, ale pak to sláblo, sláblo, až mi začal být protivný. Ani ty jeho bonmoty moc nemiluju,“ řekl Svěrák. A co mu na Zemanovi vadí? „Hlavně to lišáctví,“ srovnal Svěrák Zemana se současným prezidentem Václavem Klausem. Oba se totiž podle něj, přesto že jsou to inteligentní lidé, rozhodují hlavně hlavou, ne srdcem.

Režisér Filip Renč naopak, přestože se hlásí k podpoře Zemana, považuje oba postupující do druhého kola za dobrou volbu. „Jsem spokojen s oběma, jsou nejsilnější, nejchytřejší a nejvzdělanější,“ zhodnotil Renč. O něco víc ale straní právě Zemanovi, ať už proto, že je politicky neutrálnější, nebo proto, že mu více věří, že pět let na hradě zvládne v plné síle. „Je charakterní, byl výborný předseda vlády. Sice jsem jeho stranu nevolil, ale teď se volí osobnosti, a on je inteligentní a charakterní. Navíc má v zásobě spoustu bonmotů a mezinárodních zkušeností,“ hodnotí Zemana Renč, který hodlá i nadále pokračovat v kampani na Zemanovu podporu. Kampaň by ale podle Renče měla být spíše na vtipné bázi než konfrontační.

Filip Renč:

„Pan Schwarzenberg je pod vlivem svojí politické strany, což pak Zeman není, on není v té špíně, kterou česká politika bezesporu je. Přichází na Hrad s čistým štítem jako naprosto obyčejný Čech s nadprůměrnou inteligencí.“

Pro Svěráka je u prezidenta důležitější charakter než špatná čeština

„Velice mě potěšilo, že se ke Karlu Schwarzenbergovi přiklonili mladí lidé,“ řekl Svěrák. Vysvětluje to tím, že se v české společnosti nakumulovala potřeba změny a tu by mohl pan Schwarzenberg ztělesňovat. A Schwarzenbergův úspěch podle něj ovlivnily i známé osobnosti, které na jeho podporu hlavně v posledních dnech před volbami veřejně vystupovaly. „Myslím, že jsme to ovlivnili tím, jak jsme dávali rozhovory o tom, jak máme rádi Karla Schwarzenberga a že jsme zpívali na náměstí krále Jiřího,“ uzavřel Svěrák.

Zdeněk Svěrák:

„Já měl daleko větší radost než Filip Renč, protože u pana Zemana to bylo jasné, zatímco já Karla Schwarzenberga začal podporovat s tím, že je to v podstatě marné. Já se totiž rád koukám na panorama Hradčan a vždycky mi to kazí, když tam sedí někdo, koho nemám rád.“

Své podporovatele mezi známými osobnostmi mají oba kandidáti

Miloš Zeman

  Karel Schwarzenberg

Fenič: Na panu Schwarzenbergovi si vážím jeho noblesnosti

Postup Karla Schwarzenberga do druhého kola prezidentské volby potěšil i režiséra Fero Feniče. „Je to důkaz, že lidé v Čechách mají schopnost se v důležité chvíli vzchopit,“ myslí si Fenič. Podle jeho názoru o postupu Schwarzenberga rozhodlo i to, že dvojice Zeman – Fischer nenabízela voličům dostatečně odlišné cesty. „Pokud by se do druhého kola dostal pan Fischer, byla by to tragédie. A volba pana Zemana je zase návrat do devadesátých let a doby kolem opoziční smlouvy,“ myslí si Fenič. U Karla Schwarzenberga naopak doufá, že nebude „dále rozeštvávat českou politiku“ a výhodu vidí i v tom, že Schwarzenberg nejspíš na Pražském hradě stráví jen jedno volební období, během kterého má v České republice možnost dozrát silná osobnost, která ho nahradí.

Fero Fenič:

„Myslím si, že Karel Schwarzenberg nebude dále rozeštvávat českou společnost.“

František Ringo Čech: Zeman má politicky jasno a nikdy nic neukradl

Postup Karla Schwarzenberga nepřekvapil ani Františka Ringo Čecha, při cestách po České republice prý cítil výraznou podporu lidí právě pro ministra zahraničí. „Jezdím po českých zemích a mluvím s lidmi, takže vím, že mají raději Schwarzenberga než Fischera,“ uvedl. Čech ale v prezidentské volbě jednoznačně podporuje Miloše Zemana, který je i jeho osobním přítelem. A pomoci mu chce i v druhém kole prezidentské volby, vystoupit plánuje na náměstích velkých měst. „Miloši, nasaď mě do těch největších měst, jako ty nejsilnější zbraně,“ vzkázal Zemanovi.

František Ringo Čech:

„Já jsem Milošův osobní přítel, vidím ho jinak než voliči a považuji ho za výborného chlapa a politika.“