Podporu terorismu soud cizincům neprokázal

Praha – U Obvodního soudu pro Prahu 2 si vyslechlo sedm cizinců tresty od tří do pěti let vězení za padělání a pozměňování dokladů. Verzi obžaloby, že skupina páchala trestnou činnost v úmyslu usnadnit spáchání teroristického útoku radikální islamistickou organizací Džamaat Šariat, jim ale soud neprokázal. Rozsudek není pravomocný. V kauze policisté vůbec poprvé v historii ČR použili ustanovení zákona o podpoře terorismu.

Kromě padělání dokladů část potrestal za zločinné spolčení, zbytek za trestnou činnost spáchanou organizovanou skupinou. Pět let uložil Ibriamu Ibriamovi a Alikberu Alijevovi, kteří se prý na činnosti skupiny podíleli nejvýznamněji. Čtyři roky za mřížemi by měli strávit Mariela Nikolová, Tagir Alijev a Kamil Nadyrov. Po třech letech pak soud vyměřil Zalimchanu Kurbanovovi a Leonidu Sapovalovi, kteří trestnou činnost páchali pouze ze začátku. Tagir Alijev dostal také desetiletý trest vyhoštění.

Předsedkyně senátu Zuzana Zápalková popsala fungování skupiny jako obchodní společnost. Vyloučila však, že by se v průběhu soudního líčení prokázalo, že by skupina podporovala terorismus, jak tvrdila policie a státní zástupce Petr Boš. „Žádné důkazy soudu předloženy nebyly,“ uvedla Zápalková. Podle ní sice policie disponovala určitými operativními informacemi o napojení obžalovaných na teroristy, jako důkazy pro rozhodnutí soudu však prý nebyly použitelné. „Existuje ale řada indicií, že jsou členy některé extremistické organizace,“ dodala.

„Dle mého názoru se nejednalo pouze o indicie, jak uváděla paní předsedkyně senátu, nýbrž i o důkazy, které mají nějakou důkazní hodnotu a že k nim by přihlížet možné bylo,“ reagoval po jednání žalobce. „Vůbec nechápeme, jak se tato právní kvalifikace vůbec dostala do usnesení o zahájení trestního stíhání. Tam už od počátku nebyly žádné důkazy. Bylo to celé postavené na fiktivních domněnkách,“ řekla novinářům advokátka Alikbera Alijeva Jaroslava Frkalová.

Padne verdikt v první kauze podpory terorismu v Česku (zdroj: ČT24)

Policie skupinu zadržela před necelými dvěma lety v Praze. Soudu se případ dostal na stůl loni v září. Šest mužů a jedna žena se měli podle obžaloby v letech 2008 až 2010 podílet na výrobě a distribuci padělaných dokladů pro občany z Dagestánu (nejjižnější autonomní republika Ruské federace) napojené na teroristy, kteří se zdržovali v Německu. „Někdo vyráběl, distribuoval, objednával. Ty role byly různé,“ řekl v září obvodní státní zástupce pro Prahu 2 Tomáš Bláha. Další zase měli vyvádět peníze na Kavkaz.

Zdařilé padělky díky kopiím razítek úřadů

Falešné doklady pak měly podle žalobce sloužit teroristické skupině Džamaat Šariat, která se podílela například na atentátu v moskevském metru a řadě dalších útoků na civilisty i lokální policii a armádu.

Padělky byly podle detektivů velice zdařilé a skupina byla schopna vytvořit kompletní identitu člověka. Používala k tomu například kopie razítek různých úřadů. Při běžné kontrole na policii by se prý jen těžko přišlo na to, že jde o falzum. Podle státního zástupce vyrobili desítky nepravých dokladů. Celý soud provázela přísná bezpečnostní opatření.