Nový senátorský klub: Zemanovci s komunisty

Praha - Zemanovci Vladimír Dryml a Jaroslav Palas, kteří odešli z ČSSD, se dohodli v Senátu na založení společného klubu s oběma senátory KSČM a bývalým komunistou Jaroslavem Doubravou (Severočeši.cz). Ti o vznik klubu usilovali už od loňských senátních voleb, potřebný pátý hlas ale dodal až na sklonku loňského roku Palas. Složení nového klubu potvrdila jeho budoucí členka a možná i místopředsedkyně Marta Bayerová (KSČM).

Podrobnosti o fungování klubu včetně zvolení jeho názvu a funkcionářů mají senátoři dohodnout na schůzce, která se má uskutečnit nejpozději ve středu ráno. Pravděpodobný budoucí předseda frakce Dryml už na stejný den dopoledne ohlásil tiskovou konferenci k založení frakce.

I když se o vzniku frakce v tomto složení mluvilo v souvislosti s Palasovým odchodem z ČSSD loni v prosinci, vytvořena bude teprve po vítězství bývalého šéfa ČSSD a čestného předsedy SPOZ Miloše Zemana v prvním kole prezidentských voleb. Místopředseda senátorského klubu ČSSD Miroslav Nenutil neočekává, že by v případě Zemanova zvolení prezidentem některý ze senátorů ČSSD přešel do nové frakce: „Zatím nevím o nikom. Budu doufat, že ten stav zůstane na těch 45 lidech.“ Shodný názor má i senátor a bývalý pardubický hejtman Radko Martínek (ČSSD).

Jak to mají komunisté s klubem?

Marta Bayerová: „Spojuje nás levicové přesvědčení.“

Komunisté na vlastní stranický klub v Senátu zatím nikdy početně nedosáhli. Pouze nakrátko v listopadu 2003 se jim podařilo vytvořit v Senátu spojený účelový klub (tehdy na něj stačilo mít jen tři senátory) se dvěma tehdejšími nestraníky v řadách senátorů - někdejším ředitelem televize Nova Vladimírem Železným, který klub vedl, a Jaroslavem Kubínem. Místopředsedou frakce, která skončila po půlroce zvolením Železného mezi evropské poslance, byl dnešní severočech Doubrava (tehdy KSČM). Podle komunistické senátorky Bayerové se o vznik klubu snažili už po senátních volbách loni v říjnu, noví senátoři z řad nestraníků se však většinou spojili v klubu se zástupci lidovců.

Příslušnost ke klubu s sebou nese několik výhod včetně finančního příspěvku na činnost ze senátního rozpočtu. Předseda frakce například může vystoupit kdykoli během schůze horní komory a může požádat o její přerušení kvůli jednání klubu. Drymlův klub ale na rozdíl od frakcí, které vznikly bezprostředně po senátních volbách, nebude mít podle zákona o jednacím řádu nárok na poměrné zastoupení v orgánech Senátu.