Brněnský soudce Pešek měl ovlivňovat kauzy, dočasně přišel o talár

Praha - Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) dočasně zprostil výkonu funkce soudce Městského soudu v Brně Jiřího Peška. Protikorupční policie Peška viní z ovlivňování kauz. Česká televize už dříve uvedla, že se měl snažit zdiskreditovat svědky v korupční kauze exstarosty Brna-Žabovřesk Aleše Kvapila a jeho tehdejšího stranického kolegy z ODS Radovana Novotného.

Zproštění funkce potrvá do pravomocného skončení Peškova trestního stíhání. „Pešek může proti tomuto rozhodnutí podat do 15 dnů ode dne doručení rozhodnutí rozklad, o kterém by rozhodl ministr spravedlnosti,“ doplnilo ministerstvo. Případně podaný rozklad ale nemá odkladný účinek, a rozhodnutí o zproštění je tedy účinné již nyní.

Zřejmě nejznámější jihomoravskou korupční kauzu rozhodoval soudce Miloš Ždárský, právě za ním Pešek podle ČT přišel s obálkou, ve které byly dokumenty, které zpochybňovaly svědka v tomto případu. Kvapil s Novotným (oba dříve ODS) žádali podle pravomocného rozsudku nejprve čtyři miliony korun, pak dva a nakonec milion korun za to, že Kvapil pomůže získat podnikateli Jiřímu Štoplovi povolení pro stavbu obchodně-administrativní budovy Sonocentrum v Žabovřeskách. Oba muži dostali za úplatkářství čtyři roky vězení a vysoké pokuty.

Pešek měl také podle státního zástupce svému spřátelenému advokátovi přidělovat drtivou většinu případů, kdy právník vystupoval ex offo, tedy v situaci, kdy je advokát placen státem.