Klaus: Prezidentem ať je ten, kdo žil v této zemi

Praha – Stávající prezident Václav Klaus vyjádřil názor, že jeho nástupcem má být člověk, který patří do této země a strávil v ní svůj život. Nepřímo tím podle očekávání podpořil pro druhé kolo volby bývalého premiéra Miloše Zemana, komu dá hlas ale Klaus sám otevřeně neřekl. Druhý finalista Karel Schwarzenberg, který strávil velkou část svého života v zahraničí, to podle svých slov očekával, neboť Zeman by pokračoval ve stejném systému vládnutí jako Klaus.

"Mně jde vždy o jednu jedinou věc, tu jsem říkal mnohokrát před volbami, dávno, teď a budu to říkat zítra a budu to říkat po skončení voleb. Mně jde prostě o to, aby prezidentem se stal člověk, který patří do této země, který je součástí této země, který tady strávil svůj život, období těžká, lepší, nejlepší, horší," uvedl Klaus.

Dodal, že jeho zájmem je, aby „tahleta zemička přežila a vydržela a nerozplynula se v té Evropě jako kostka cukru v kávě“. Klaus se nechtěl příliš vyjadřovat k další fázi prezidentské kampaně, odmítl komentovat výkony kandidátů v debatách, jako i „manipulaci novinářů, kteří znemožňují, aby ta kampaň byla férová a seriózní.“

Schwarzenberg není překvapen - prý kvůli kostlivci ve skříni

Schwarzenberga podle jeho vlastních slov Klausovo vyjádření nepřekvapilo. „Jsou staří kamarádi z prognosťáku, podepsali spolu opoziční smlouvu a nic nespojuje víc v životě než společný kostlivec ve skříni,“ uvedl. „Tudíž jsem nečekal, že bude podporovat někoho jiného než právě Miloše Zemana…“

Jak se to má s minulostí obou kandidátů?

Karel Schwarzenberg: Prezidentský kandidát TOP 09 ve svých deseti letech s rodiči a sourozenci emigroval do Rakouska a v následujících čtyřiceti letech Československo navštěvoval jen sporadicky; s výjimkou uvolněného konce 60. let do republiky zavítal až v osmdesátých letech, kdy na jaře 89 navštívil Prahu coby šéf mezinárodního helsinského výboru. Český disent z Bavorska podporoval založením Československého dokumentačního střediska, které shromažďovalo zakázanou literaturu.

Miloš Zeman: Prezidentský kandidát SPOZ oproti tomu nikdy neemigroval; na sklonku 60. let sympatizoval s reformním komunismem, od roku 1970 ovšem neměl stranickou příslušnost. Proti komunistickému režimu se vymezil na sklonku 80. let textem Prognostika a přestavba (publikovaném v Technickém magazínu), své myšlenky dokonce prezentoval i v tehdejší Československé televizi. Nakonec i kvůli tomu přišel o zaměstnání.

Před druhým kolem podpořila Zemana také celá ČSSD, stejně jako komunisté nebo národní socialisté vedení Jiřím Paroubkem, který (stejně jako Zeman) také stál v čele ČSSD. Podporu někdejšímu opozičnímu lídrovi vyjádřil i poslanec ODS Boris Šťastný.

Za Karlem Schwarzenbergem stojí nejen jeho mateřská TOP 09, ale také ODS a s výhradami i KDU-ČSL a Strana zelených. Přesto zelení kritizují i současnou vládu, včetně Schwarzenberga, například kvůli „nezvládnuté důchodové reformě“. Stejně tak se za předsedu TOP 09 postavila třeba i bývalá místopředsedkyně ČSSD Petra Buzková.

Fischer s podporou otálí. A další neúspěšní?

Pro některé nerozhodnuté voliče může mít význam také doporučení od v pořadí prvního neúspěšného kandidáta Jana Fischera. Ten chce podle svých slov pečlivě sledovat další průběh kampaně a na základě chování obou kandidátů se vyjádří krátce před druhým kolem volby. „Budu pečlivě sledovat další průběh kampaně a na základě chování obou kandidátů se vyjádřím,“ uvedl Fischer. Jak se k duelu staví další neúspěšní kandidáti?

  • Jiří Dienstbier: Pro mne je Miloš Zeman naprosto nepřijatelný. K volbám určitě půjdu.
  • Vladimír Franz: Já jsem občanský kandidát a nechám si to pro sebe.
  • Zuzana Roithová: Už v průběhu kampaně jsem říkala, že by to byl Karel Schwarzenberg.
  • Táňa Fischerová: Vítám, že se do druhého kola dostal právě Karel Schwarzenberg. Jestli ho sama budu volit, si ale ještě musím promyslet.
  • Přemysl Sobotka: Podporuji Karla Schwarzenberga. Doufám, že voliči nedopustí, aby Miloš Zeman byl prezidentem této země.
  • Jana Bobošíková: Vyzývat mé voliče, aby volili eurofederalistu Miloše Zemana nebo eurohujera Karla Schwarzenberga, rozhodně nebudu.