Nečasovi se rozpadá manželství, se ženou už měsíce nežije

Praha - Premiér a předseda ODS Petr Nečas už několik měsíců nežije ve společné domácnosti se svou manželkou Radkou. Manželé to dnes uvedli ve společném prohlášení, jejich manželství prý „prochází složitým obdobím“. O stavu zhruba 30 let trvajícího Nečasova manželství média už několik týdnů spekulovala. Například v souvislosti s tím, že premiér odřekl tradiční novoroční oběd u prezidenta Václava Klause, kam byl pozván i se svou ženou.

„Už dlouhodobě nejsme schopni sladit naše představy o rodinném a pracovním životě, byť jsme se o to oba poctivě snažili,“ sdělili Nečasovi. Zda se rozvedou, nevědí. „V tuto chvíli nemáme konkrétní představu, jak tuto situaci budeme nadále řešit. Nicméně naším primárním zájmem zůstává zachování vzájemného respektu a vztahu k našim dětem,“ napsali v tiskovém prohlášení.

V rozhovoru pro dnešní deník Blesk Nečas zároveň vyloučil, že by důvodem rozpadu jeho manželství mohl být někdo další. „Příčinou naší stávající rodinné situace není nikdo třetí, a to ani na mé straně, ani na straně mé ženy,“ sdělil Blesku Nečas. Bulvární tisk v minulosti spekuloval o vztahu Nečase a jeho spolupracovnice Jany Nagyové.

Nečas se oženil během studií na Univerzitě J. E. Purkyně v Brně, která dokončil v roce 1988. S manželkou Radkou mají dva syny a dvě dcery.

  • Petr Nečas autor: Dospiva Jakub, zdroj: ČTK
  • Radka Nečasová autor: ČT24, zdroj: ČT24

Nečas ale není prvním českým premiérem, kterému se rozpadlo manželství. Zkušenost s tím má i jeho předchůdce, bývalý premiér a předseda ODS Mirek Topolánek. S manželkou Pavlou se rozvedl v roce 2010, od ledna 2007, kdy byl předsedou vlády, už ale žil se svou nynější manželkou a tehdejší místopředsedkyní sněmovny Lucií Talmanovou.

V září 2007 se se svou manželkou Zuzanou rozvedl tehdy už bývalý premiér Jiří Paroubek, který v té době byl poslancem a předsedou ČSSD.

Reportáž Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)