Janouškovi hrozí 18 let, bude stíhán za pokus o vraždu

Praha - Žalobci zpřísnili kvalifikaci nehody lobbisty Romana Janouška na pokus o vraždu. Důvodem jsou výpovědi svědků a znalecké posudky. V případě odsouzení mu tak hrozí až 18 let vězení. Informaci potvrdil Janouškův advokát Vít Široký. Horší kvalifikaci označil za absurdní: „Je to nepřiměřené a neodpovídá to důkazní situaci. Dělám to už třicet let a s něčím podobným jsem se nesetkal. Je to takový posun, že jsem konsternovaný.“

O zpřísnění kvalifikace rozhodlo Městské státní zastupitelství v Praze (MSZ). Rozhodnutí údajně opírá o výpovědi svědků, znalecké posudky a použití zbraně, kterou mělo být Janouškovo auto. Široký uvedl, že uvažuje o zadání dalšího posudku z oboru dopravy. Jeho klient události lituje a nepopírá, že ženu srazil, nicméně ji údajně neviděl a nebyl to jeho záměr. Janoušek byl dosud stíhán za těžké ublížení na zdraví, kde je sazba od tří do deseti let.

Nehoda se stala loni v březnu v Praze 4. Podle policie Janoušek při jízdě nedodržel bezpečnou vzdálenost a narazil do vozu, který jel před ním. Jel prý ale dál a zastavil až po zhruba 50 metrech na světelné křižovatce. Řidička z poškozeného auta za ním šla a pokoušela se ho kontaktovat, Janoušek ji ale autem srazil a ujel.

Policie lobbistu dostihla, při dechové zkoušce mu naměřila přes 2,2 promile alkoholu. Janoušek sraženou ženu odškodnil, což může mít vliv i na výměru případného trestu u soudu. Přesnou částku však obě strany úzkostlivě tají. Podle dřívějších informací se jedná o trojnásobek bodového ohodnocení zranění, které vyčíslili lékaři.