Amnestii odmítl také Provod stíhaný spolu s Pitrem

Praha - Miroslav Provod stíhaný s Tomášem Pitrem za daňové delikty se přidal k dalším lidem, kteří nechtějí, aby jejich případ ukončila prezidentská amnestie. Řekl to serveru iDnes.cz s tím, že doufá, že bude zcela očištěn. Pražský městský soud ve středu stíhání Tomáše Pitra a Miroslava Provoda zastavil. Oba jsou vinění z daňových deliktů z roku 1994. I kdyby soud Provoda shledal vinným, nemůže ho kvůli amnestii poslat do vězení, může ale rozhodnout o povinnosti nahradit škodu.

„Mediálně jsme s panem Pitrem stále v pozici nepoctivých osob, což je obtížné lidem vyvracet, pokud jsme byli za konkrétní delikt odsouzeni. Lidé se zajímají pouze o soudní výsledky, o vynesené verdikty,“ řekl serveru Provod. Jak bude postupovat Tomáš Pitr, podle svých slov ještě neví. „Přátelé mi radí, abych se již nestresoval, více se nesoudil a počkal až na dobu, kdy bude zřízen Ústav pro vyšetřování zločinů ODS,“ dodal.

V nyní zastavené kauze podle obžaloby spolu s Pitrem za pomoci fiktivních faktur připravili stát na daních o zhruba 23,5 milionu. Muži byli původně v roce 2006 odsouzeni k pětiletým trestům za podvody. Soudy ale loni rozsudky zrušily a kauzu začaly znovu projednávat. Prvoinstanční senát pak uvedl, že skutky obou podnikatelů nejsou z pohledu dnešní právní úpravy trestnými činy. Odvolací senát ale rozhodnutí zrušil a případ vrátil k novému projednání.

Soudu se totiž podařilo prokázat pouze to, že muži uzavřeli fiktivní smlouvy, aby mohli zadat odpočet DPH. Nelze však prý již dohledat, zda finanční úřad na základě jejich faktur daně odpočetl a zda vůbec odpočet uplatnili. Podle soudce se tak Pitr s Provodem dopustili přípravy k trestnému činu zkrácení daně. Nový trestní zákoník, platící od roku 2010, ji ale nepovažuje za trestnou.

Amnestii odmítl i Lukeš a Pejčochová

Provod není prvním amnestovaným, který zastavení trestního stíhání odmítl. Ve čtvrtek se stejně vyjádřil i podnikatel Petr Lukeš z kauzy tunelování Válcoven trub Chomutov. Lukešův obhájce Vítězslav Květenský deníku Právo řekl, že amnestie přišla v tu nejnevhodnější dobu. Tento týden měl totiž plzeňský soud případ znovu řešit a vynést verdikt.

Amnestii nechce ani bývalá manažerka Union banky Alena Pejčochová. I ona požaduje, aby soud rozhodl o její vině či nevině v hlavním líčení. Stejně jako u Lukeše bylo i v této kauze soudní líčení už dříve naplánované na leden, konkrétně na úterý 22. Pejčochová je obžalovaná z toho, že spolu s dalšími čtyřmi manažery připravila banku o čtyři miliardy korun.

16 důležitých kauz, kterých se dotklo zastavení trestních stíhání

  1. případ Miroslava Hálka, Jana Cholasty, Libora Páva a Luďka Špriňara, bývalých manažerů vytunelovaných investičních fondů Trend a Mercia
  2. trestní kauza někdejšího šéfa Českomoravského fotbalového svazu (ČMFS) Františka Chvalovského
  3. kauza Válcoven trub Chomutov
  4. případ manažerky z Komerční banky Jiřiny Kaplanové
  5. případ vytunelované společnosti H-system
  6. kauza pronájmu Českého domu v Moskvě
  7. případ miliardového krácení daní při dovozu pohonných hmot ze Slovenska
  8. trestní kauza soudce Jiřího Berky
  9. případ Konečný, Rédl
  10. kauza daňových podvodů podnikatele Tomáše Pitra a Miroslava Provoda
  11. případ Karla Takáče a Oldřicha Bakuse, bývalých manažerů zkrachovalého obchodníka s cennými papíry KTP Quantum
  12. případ představitelů zkrachovalé makléřské společnosti Private Investors
  13. případ vytunelované Union Banky
  14. případ zkrachovalé Moravia Banky
  15. kauza zkrachovalé 1. Družstevní záložny Ostrava
  16. případ bývalých manažerů Českomoravské družstevní spořitelny