ČT: Justiční mafie znovu na stole. Benešová se prý omlouvat neměla

Praha – Místopředsedkyně ČSSD Marie Benešová se neměla omlouvat za svá slova o justiční mafii, která v souvislosti s případem Jiřího Čunka vynesla na adresu státních zástupců. Podle informací ČT o tom dnes rozhodl Nejvyšší soud. Vyšší instance tím zrušila rozsudek pražského vrchního soudu s tím, že je nesprávný. Vrchní soud proto bude muset o celé věci rozhodnout znovu - Vrchní soud v Praze je vázán právním názorem Nejvyššího soudu. Benešová řekla, že má z rozhodnutí radost, protože „se pravda ukázala“.

„Kdo by se neradoval, protože ten boj trval už dlouho. Jsem přesvědčená, že jsem pravdu měla, a je dobře, že ji teď soud uznal,“ uvedla Benešová. Přestože by nyní měla možnost svou omluvu odvolat, Benešová tento postup neplánuje. Rozhodnutí soudu by jí ale mohlo pomoci v dalším soudním řízení, Benešová totiž musela zaplatit náklady soudního řízení, které by jí s dalším rozhodnutím soudu mohly být odpuštěny.

„Nejvyšší soud označil rozsudek za nesprávný a věc vrátil vrchnímu soudu k novému projednání a rozhodnutí. Bližší odůvodnění rozhodnutí Nejvyššího soudu zatím nelze sdělovat, dokud nebudou důvody známy účastníkům řízení,“ uvedl mluvčí Petr Knötig.

Z tiskové zprávy:

  • „Nejvyšší soud v Brně v neveřejném zasedání zrušil rozsudek Vrchního soudu v Praze ze dne 8. února 2011 ve věci označení některých justičních představitelů za členy tzv. 'zákulisní justiční mafie'. Nejvyšší soud označil rozsudek za nesprávný a věc vrátil Vrchnímu soudu k novému projednání a rozhodnutí. Bližší odůvodnění rozhodnutí Nejvyššího soudu zatím nelze sdělovat, dokud nebudou důvody známy účastníkům řízení.“

Výroky o „justiční mafii“ zazněly v prosinci 2007 v pořadu ČRo Ozvěny dne

Marie Benešová se prostřednictvím dopisu zaslaného ČTK 22. března 2011 omluvila Renatě Vesecké a dalším někdejším či současným vysokým představitelům justice za své výroky, ve kterých je označila za představitele „justiční mafie“. V omluvném dopise, který nařídil pražský vrchní soud, uvedla, že její výroky byly nepravdivé. 

Benešová původně chtěla žádat Nejvyšší soud o odklad rozhodnutí. Nakonec ale ustoupila s tím, že se omluví a zaplatí náklady soudního řízení.

Marie Benešová

„Musela jsem jim zaplatit náklady řízení, ty nekřesťansky vypočtené, což dělalo asi 450 tisíc. A musela jsem se omluvit,“ uvedla. Dovolání podle ní u Nejvyššího soudu „leželo rok a půl, než to Nejvyšší soud rozhodl“. K již učiněné omluvě poznamenala, že ji asi těžko bude brát zpět. „Nicméně z toho si hlavu nelámu, důležité je, že Nejvyšší soud tu pravdu vyhodnotil tak, jak jsme to všichni cítili a viděli,“ dodala místopředsedkyně ČSSD Benešová. 

Někdejší nejvyšší státní zástupkyně Benešová v prosinci 2007 obvinila justiční představitele z toho, že ovlivňovali některé případy, například vyšetřování údajné korupční kauzy senátora a někdejšího vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL). Tehdejší státní zástupkyni Renatu Veseckou, jejího tehdejšího náměstka Karla Černovského, někdejšího místopředsedu NS Pavla Kučeru, exministra spravedlnosti Pavla Němce, náměstka pražského vrchního státního zástupce Libora Grygárka, šéfa jihomoravských státních zástupců Petra Coufala a žalobce Arifa Salichova označila za „zákulisní justiční mafii, která se snaží justici plně ovládnout, aby sloužila v zájmu vládnoucí garnitury“. Dodala, že se snaží ovlivňovat kauzy v zákulisí, což se jim zatím daří.

"Justiční mafie" tématem Událostí, komentářů (zdroj: ČT24)