Stát chce zabrat obstavený majetek uvolněný amnestií

Praha - Státní zástupci přišli s dalším krokem, jak aktérům velkých kauz zastavených amnestií alespoň ztížit život. Chtějí jim zabavit majetek, který jim byl v rámci šetření obstaven. Píše o tom dnešní Mladá Fronta DNES. Krok by podle listu mohl dopadnout na bývalého šéfa tuzemského fotbalu Chvalovského nebo někdejšího obchodního ředitele společnosti Čepro Martina Pechana.

Státní zástupci vedle stížností proti zastavení jednotlivých kauz zkouší na aktéry velkých případů vyzrát přes obstavený majetek. Ten by se totiž jinak musel vracet, Vrchní státní zastupitelství v Praze už proto požádalo městský soud, aby danou věc projednal. „Žádosti o zabrání jsme podali soudu ve všech kauzách, kde byl nějaký majetek zajištěn. Jsme přesvědčeni, že pocházel z výnosů z trestné činnosti, nechceme se s jeho vrácením jen tak smířit,“ řekl Mladé frontě státní zástupce Radim Daňhel z Vrchního státního zastupitelství v Praze.



Tento krok umožňuje zákon v případě, kdy pachatele z nějakého důvodu nelze obvinit nebo odsoudit. A tím by podle žalobců mohla být právě amnestie. Ministr spravedlnosti Blažek ohledně největších kauz, kterých se amnestie týká, uklidňuje - nic zatím není definitivní. „Jsem denně v kontaktu se státním zastupitelstvím a bavíme se o tom, že nesmí uniknout ani myš. Mnoho těch případů dotčeno amnestií nebude z různých právních důvodů,“ uvedl ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Pokud by žalobci uspěli, poškození v těchto kauzách by se stejně nemuseli radovat. Majetek by totiž propadl státu a ten by teprve rozhodl, co s ním dál.

Reportáž Jaroslava Zouly (zdroj: ČT24)