Po amnestii zakonzervuje Vězeňská služba tři pobočky věznic

Praha - Vězeňská služba po amnestii zakonzervuje tři pobočky věznic. Konkrétně půjde o věznici ve Velkých Přílepech, ze které se odstěhují zbylé vězeňkyně, a dvě další věznice ve Vyšních Lhotách a Poštorné, které se vůbec neotevřou. Ministerstvo spravedlnosti neočekává propouštění zaměstnanců. „Zakonzervovaných objektů se Vězeňská služba nevzdá. V případě potřeby budou použity,“ doplnila mluvčí Vězeňské služby Gabriela Pohlová.

Věznicím Klausova amnestie ulevila a nyní jsou na devadesáti procentech své kapacity, přibývá ale i zařízení, kterým odliv vězňů způsobil problémy. Například ve Stráži pod Ralskem nezbylo dost lidí na to, aby odpracovali vše, k čemu se vězení smluvně zavázalo.

Celé oddělení nyní mohou na pár měsíců zakonzervovat například i v pražské pankrácké věznici. „Po uzavření tohoto oddělení pankrácká věznice ušetří na energiích, vodě a stravě s tím, že samozřejmě pohodlněji se vymalují cely a vydezinfikují,“ informovala mluvčí Vězeňské služby Gabriela Pohlová.

Vězeňský areál ve Velkých Přílepech u Prahy, který je učen pro ženy s dozorem, byl v areálu bývalých kasáren otevřen v lednu 2012. Její obyvatelky se teď přesunuly do ženské věznice ve Světlé nad Sázavou, kde se po amnestii uvolnilo celkem 302 míst.

Bývalý uprchlický tábor v Poštorné získala břeclavská věznice na konci loňského roku, vzniknout tu mělo až 180 nových míst.

Opuštěný utečenecký tábor ve Vyšních Lhotách na severu Moravy se stal věznicí pro delikventy s lehčím režimem ostrahy teprve loni v březnu.

Věznice za miliony se nyní vyprazdňují (zdroj: ČT24)

Tyto objekty, které dříve sloužily jako uprchlické tábory, zůstanou zakonzervovány, a nebudou tedy přijímat vězně. „Zakonzervování je dočasné, následně budeme objekty otevírat v závislosti na rostoucím počtu vězňů,“ vysvětlil náměstek ministra spravedlnosti Daniel Volák. Dodal, že tento krok nevyústí v masivní propouštění příslušníků vězeňské služby. Ušetřené peníze zůstanou vězeňské službě, která je chce použít na údržbu majetku a případně taky na novou výstroj.

Na základě amnestie, kterou vyhlásil prezident republiky na Nový rok, bylo propuštěno 6 344 vězňů, v káznicích nyní zůstává zhruba 16 300 osob. Kvůli tomuto snížení počtu vězňů změnilo ministerstvo spravedlnosti své plány na rozšíření ubytovací kapacity věznic, které mělo vyřešit původní citelný přebytek vězňů.