Poslanec a exprimátor Bém je opět členem ODS

Praha - ODS přijala zpátky do strany exprimátora a poslance Pavla Béma. Rozhodla o tom rada místního sdružení Bubeneč-Dejvice v Praze 6. Bém loni požádal o přerušení členství kvůli kauze zveřejněných telefonátů s lobbistou Romanem Janouškem. Vedení ODS je v názoru na návrat Pavla Béma do strany nejednotné, Tomáš Chalupa rozhodnutí místního sdružení respektuje a nemyslí si, že by poškodilo pověst ODS. Jiří Pospíšil si naopak myslí, že Bém pro ODS ohrožení představuje.

„Přerušení členství Pavla Béma v ODS bylo po dlouhotrvající diskusi vyhodnoceno jako nadále neopodstatněné. Jsme přesvědčeni, že není možné dlouhodobého významného člena ODS držet mimo členskou základnu na základě novinových článků, a to bez jakýchkoliv relevantních důkazů,“ uvádí se v usnesení místního sdružení ODS.

„Nemám žádné politické ambice, ale budu ve sněmovně hájit ideologický a politický program, kvůli kterému ODS vlastně vznikla. Budu podporovat pravicový program vlády,“ uvedl Bém.

Důvodem rozhodnutí je podle usnesení mimo jiné to, že proti Bémovi nejsou podle dostupných informací podnikány žádné kroky ze strany policie. Podle sdružení také nejsou známy výsledky vyšetřování okolností, za kterých byly odposlechy telefonátů s Janouškem pořízeny. „Proto považujeme za správné, aby byl Pavlu Bémovi vrácen status plnohodnotného člena,“ uvádí se v usnesení.

Už dříve se spekulovalo o tom, že Bémův návrat do ODS by mohl být prvním krokem k jeho návratu do poslaneckého klubu strany. Bém, který je v současné době nezařazeným poslancem, pomáhá vládě v klíčových hlasováních.

Chalupa: Návrat Béma ODS nepoškozuje

Místopředseda ODS Tomáš Chalupa, který s Pavlem Bémem dlouhou dobu spolupracoval na radnici Prahy 6, nevidí důvod, proč by se Bém neměl do ODS vrátit. „Je to rozhodnutí, které respektuji, vychází z hluboké diskuse v oblastním sdružení,“ uvedl Chalupa s tím, že právě členové místního sdružení Béma znají nejlépe. Chalupa také připomněl, že Pavel Bém v době, kdy ODS opustil, ztratil i všechny funkce ve vedení strany, které se současným rozhodnutím místní organizace rozhodně nezískává zpět.

Jiří Pospíšil:

„Je to rozhodnutí místní organizace a mě osobně překvapilo a nesouhlasím s ním. Domnívám se, že toto rozhodnutí poškodí ODS.“

Bémův návrat podle Chalupy ODS nepoškozuje a vzhledem k tomu, že nebylo ani po poměrně dlouhé době Bémovi sděleno žádné obvinění, je ho třeba považovat za nevinného. „Druhá věc je, jestli se mu podaří očistit své jméno před veřejností,“ upozornil Chalupa.

Chalupa je také přesvědčený, že vedení ODS nebude zasahovat do rozhodnutí místního sdružení, přestože o návratu Béma do ODS určitě diskutovat bude.

Podle místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka je návrat Béma do ODS možným signálem návratu lidí z pražského podsvětí zpět do hry. „Říká se nám, že opencard a celá řada dalších podezření je minulost, na kterou je potřeba zapomenout,“ podotkl Zaorálek a dodal, že se mu takovou věc víc nechce komentovat.

Podle odposlechů lobbista Janoušek v Praze spolurozhodoval o prodeji majetku, o územním plánu či o vedení akciových společností hlavního města Prahy. Bémovi také zajišťoval zahraniční cesty, schůzky s politiky nebo nákupy luxusního zboží. Bém k odposlechům už dříve řekl, že byly využity k jeho „dehonestaci ve sprostých spekulacích, které jsou vydávány za 'pravdu'“.

  • Pavel Bém je členem ODS od roku 1998, členství mu bylo přerušeno od dubna 2012.
  • Mezi lety 2004 až 2006 působil jako místopředseda ODS a v letech 2006 až 2008 jako první místopředseda, v prosinci 2008 neúspěšně kandidoval proti Mirku Topolánkovi na funkci předsedy strany, poté neobhajoval ani svou místopředsednickou funkci.
  • Bém je od května 2010 poslancem, v letech 1998 až 2002 byl starostou Prahy 6, v letech 2002 až 2010 primátorem Prahy.
  • V posledních letech svého působení v čele pražského magistrátu Bém čelil kritice, například kvůli prosazování tunelového komplexu Blanka, předražené kartě opencard či kandidatuře Prahy na pořádání olympijských her.
  • Během Bémovy éry ODS ve vedení města úzce spolupracovala s pražskou ČSSD. Radní i zastupitelé obou stran byli často kritizováni, že obsadili řadu míst v městských společnostech, kde pobírali vysoké odměny.