V Praze se sešli odpůrci vlády

Praha - Několik stovek odpůrců vlády se sešlo v pražském Národním domě na Vinohradech na akci zvané Velký sněm. Požadují konec vlády Petra Nečase (ODS), možnost přímé volby poslanců, starostů a hejtmanů. Chtějí také politiky odvolávat v referendu. Na akci vystoupili i senátor Tomio Okamura, poslanec Vít Bárta (VV) nebo ekonom Pavel Kohout.

Podle jednoho z organizátorů akce Slávka Popelky statisíce lidí v Česku živoří. „Aby přežili, zadlužují se. Ti, kteří pomohli k vytvoření této situace, si neuvědomují, že zoufalství může vyústit v násilí,“ domnívá se Popelka. Podle něj má „lid právo vládu změnit a ustavit novou“, pokud pro něj kabinet nepracuje. Poukazoval i na korupci.

Podle ekonoma Pavla Kohouta by se měla změnit ústava. Navrhuje zavést v Česku prezidentský systém jako v USA, kdy by hlava státu vedla také vládu. Do sněmovny by lidé měli volit poslance přímo. Zákonodárci by nesměli být ministry. Ministerstvo financí by Kohout rozdělil na víc úřadů a při tvorbě rozpočtu by vycházel z příjmů.

Bárta litoval, že umožnil vznik Nečasovy vlády

Podle poslance Víta Bárty (VV) by přímá volba zákonodárců omezila „moc kmotrů a zkorumpovaných stran“ v Česku. Odpůrci vlády ho přivítali potleskem. Řekl jim, že jeho strana se „naivně domnívala“, že se systém dá změnit výměnou politiků. „Přicházím s těžkým pocitem toho, že jsem si vědom odpovědnosti za to, že jsem v roce 2010 umožnil vznik Nečasovy vlády. Mám potřebu omluvit se za ten čin a chci napravit svou chybu,“ uvedl Bárta. Ke změně podle něj musí spojit síly poslanci, senátoři, protivládní hnutí i ostatní občané.

Holešovská výzva
Zdroj: ČT24

Pro kritiku českého systému si vybral jako příklad ceny piva. „Basa plzně se ve Weidenu prodává o 40 procent levněji než v Plzni,“ řekl. Vadilo mu i to, že se zmenšují čokoládové tyčinky, jejich cena je ale stejná. Mohou za to mimo jiné zákony, které „prospívají exekutorům a lichvářům“. Řekl, že když se sám jako někdejší ministr dopravy snažil stavět levnější silnice, byl diskreditován a kriminalizován.

Také podle senátora Tomia Okamury je jedinou cestou „radikální změna politického systému a nastolení přímé demokracie“, moc by prý měli mít v rukou občané. Volili by si přímo zákonodárce, starosty i hejtmany, v referendu by je mohli odvolat a politici by měli trestní a hmotnou odpovědnost, vypočítal Okamura. Prosil publikum, aby se shodlo alespoň na jednom z bodů, jinak se prý „síla rozplizne“.

Někteří účastníci setkání byli netrpěliví, vystoupení hlasitě komentovali a pokřikovali po řečnících. Pořadatelé je mírnili. V okolí národního domu bylo vidět policejní hlídky. Na náměstí pak organizátoři svolávali z reproduktorů k účasti kolemjdoucí.