Odboráři podpořili Zemana, podnikatelé zase Schwarzenberga

Praha - Odboráři nechtějí, aby Karel Schwarzenberg byl prezidentem. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) by na Hradě viděla radši Miloše Zemana, který údajně přijímá odborové vize. Naopak za ministra zahraničí Schwarzenberga se dnes postavili vlivní tuzemští podnikatelé, už dřív ho také podpořili prezidentští kandidáti Zuzana Roithová a Přemysl Sobotka nebo politické strany ODS a KDU-ČSL.

Pro ČMKOS je Karel Schwarzenberg, který je místopředsedou vlády, jako prezidentský kandidát nepřijatelný. Popřela by tak prý smysl všech svých protestů proti vládním reformám. Odbory prakticky doporučily volit na Hrad Miloše Zemana, přihlásil se k jejich plánu pro Česko. Na tiskové konferenci dnes stanovisko centrály přednesl její předák Jaroslav Zavadil.

O postupu při prezidentské volbě dnes jednala rada ČMKOS. Předáci svazů se shodli na tom, že pro odbory je nepřijatelné Schwarzenberga „preferovat, protože by tím popřely smysl všech svých demonstrací“ proti vládním reformám. Podle odborářů reformy negativně dopadají především na zaměstnance. Schwarzenberg jako vicepremiér kroky vlády podpořil, většina návrhů pochází od ministrů jeho strany TOP 09, uvedla ČMKOS.

Naopak Miloš Zeman se přihlásil k vizi odborů, v níž popsaly svá opatření, která by podle nich ekonomickou situaci a život v Česku zlepšila. „ČMKOS je přesvědčena, že se voleb naši členové zúčastní a tato fakta při své volbě zohlední,“ ukončilo vedení centrály své prohlášení.

Odbory plánují předvolební kampaň proti koaličním stranám

Českomoravská konfederace odborových svazů plánuje letos spustit kampaň proti vládní koalici a stranám, které ji tvoří. Směřovat by měla k tomu, aby voliči koaličním politikům v příštích parlamentních volbách nedávali své hlasy. „Odbory nemůžou být apolitické. Odbory musí být nadstranické. Do politiky vstupují. My samozřejmě máme plné právo sdělovat našim členům, co se v politice děje, jak k tomu přistupujeme my a co si o tom myslíme, co si myslíme o politických stranách, které politiku prosazují. Myslím si, že to je naše povinnost,“ uvedl Zavadil. Odchod koaliční vlády premiéra Petra Nečase (ODS) odborová centrála žádá už delší dobu, třeba loni na jaře na protest proti kabinetu uspořádala s aktivisty z různých iniciativ demonstraci na Václavském náměstí.

Za Schwarzenberga se naopak postavili podnikatelé

Naopak druhá strana, asociace zaměstnavatelů, jako apolitické sdružení doporučení dávat nechce. „S ohledem na to, že v podstatě hájíme zájmy téměř poloviny podnikatelů v ČR, je dávat doporučení velmi nesnadné,“ uvedl předseda Asociace malých a středních podniků ČR Karel Havlíček.

Zato se krátce po odborářích ozvali významní tuzemští podnikatelé. Pod výzvu, ve které podporují Karla Schwarzenberga, se podepsali třeba Stanislav Bernard, Andrej Babiš, Radim Jančura nebo Miroslav Řihák.

Koho volit, radí lidem i hejtmani

12 hejtmanů České republiky podporuje ve druhém kole prezidentské přímé volby Miloše Zemana. Shodli se na tom minulý týden na setkání Rady Asociace krajů. Naopak o podporu Karla Schwarzenberga požádal pražský primátor Bohuslav Svoboda a hejtman libereckého kraje Martin Půta.

A koho doporučují svým voličům politické strany?

Vedení KDU-ČSL doporučilo členům a příznivcům své strany, aby ve finále prezidentských voleb dali hlas předsedovi TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi. Podporu Schwarzenbergově úsilí o dosažení Hradu vyjádřilo také vedení ODS. Někteří parlamentní zástupci občanských demokratů ale oznámili, že nebudou doporučení stranického vedení respektovat. Komunisté a sociální demokraté budou naopak podporovat Miloše Zemana (SPOZ), ani sociální demokraté ale nejsou v podpoře Zemana jednotní.

Většina neúspěšných nepodporuje ani jednoho z postupujících

Zuzana Roithová a Přemysl Sobotka okamžitě po prvním kole prezidentské volby podpořili Karla Schwarzenberga. Většina dalších neúspěšných kandidátů (Fischerová, Franz, Bobošíková, Dienstbier) se rozhodla nepodpořit ani jednoho z těch, kteří do druhého kola postoupili. Nejdéle s podporou některého z kandidátů váhal Jan Fischer, který dnes nepřímo podpořil Miloše Zemana.

Své podporovatele mezi známými osobnostmi mají oba kandidáti

Miloš Zeman

Karel Schwarzenberg

Vydáno pod