Amnestie na kauzu Union banky neplatí, alespoň podle žalobce

Ostrava - Kauza zkrachovalé Union banky pod novoroční amnestii podle státního zástupce nespadá. Odvolal se proto proti rozhodnutí soudu. Jeho stížnost musí prozkoumat Vrchní soud v Olomouci. Proto bylo hlavní líčení, naplánované na 22. ledna, odročeno na neurčito, oznámil soudce Igor Krajdl.

„Musíme počkat na vyřešení stížnosti. Žalobce se odvolal proti aplikaci vyhlášené amnestie na tento případ. To má odkladný účinek, rozhodnout musí Vrchní soud v Olomouci,“ uvedl soudce. Podle něj zatím není jasné, kdy se bude soud dál případem zabývat. 

I kdyby se nakonec amnestie na obžalované vztahovala, soud v kauze zkrachovalé banky minimálně jeden rozsudek vynese. Obžalovaná Alena Pejčochová totiž požádala o projednání. Její účast na údajně nezákonných transakcích tak soud posoudí. Vynese ale jen rozhodnutí o vině. Případnému potrestání zabránila amnestie. 

Obžalovaná v kauze Union banky chce soud navzdory amnestii

Z pěti členů bývalého představenstva banky o projednání případu požádala jen Pejčochová. Jiří Babiš, Miroslav Fučík, Tomáš Michal a Tomáš Seidler amnestii využili, a pokud její část Ústavní soud nezruší, rozsudku se vyhnou úplně. Amnestie se pětice bývalých manažerů banky a jejich spolupracovníků z majetkově propojených firem týká, protože trestní stíhání trvá víc než osm let. „Obviněni byli v roce 2003 a další v roce 2004,“ řekl Krajdl.

Amnestie u Ústavního soudu
Zdroj: ČT24/ISIFA/ČT24

V roce 2010 byla podána obžaloba a předloni případ začal projednávat soud. „Osobám, které byly personálně či obchodně spojené s Union bankou, poskytovali speciální a nestandardní úvěry. Ty nebyly dostatečně zajištěné,“ uvedl už dříve žalobce Karel Kalda s tím, že šance na navrácení úvěrů byla v době jejich poskytnutí minimální.

Nezávisle na této skupině je stíhán i italský finančník Giuseppe Roselli. Toho se amnestie pravděpodobně týkat nebude. „V jeho případě bylo trestní stíhání zahájeno až po roce 2005,“ řekl soudce.

Peníze žádá 75 tisíc klientů

Union banka evidovala před svým krachem 130 000 klientů s úsporami přesahujícími 17 miliard korun. O své peníze se u soudu přihlásilo 75 tisíc klientů; tři miliardy se podařilo získat prodejem majetku banky a vymožením pohledávek, dalších 1,6 miliardy bylo vyplaceno klientům v roce 2010.