Emoce, silná slova a omluvy – volba rezonuje i mezi umělci

Praha – Scenárista Jiří Stránský bere svůj soud nad Martinem Dejdarem zpět. Tvůrce seriálu ČT Zdivočelá země v neděli oznámil, že s hercem kvůli jeho podpoře prezidentského kandidáta Miloše Zemana nechce dál spolupracovat, dnes ale svá slova přehodnotil. Jde zatím o nejčerstvější důkaz, jaké emoce vzbuzuje volební klání dvou výrazných osobností zejména mezi umělci, dlouholetými kolegy a přáteli. Řada osobností ale vzájemným rozmíškám předpovídá podobný vývoj jako ve sporu Dejdara a tvůrců seriálu – vzájemně ostrá slova a přezíravé pohledy s koncem voleb vyprchají stejně rychle, jako začaly.

Čerstvý případ asi nejvíce ilustruje dočasné změny ve vztazích dlouholetých uměleckých kolegů. Dvojice Jiří Stránský a Martin Dejdar spolupracovali na historické televizní sáze 17 let. Právě Dejdar ztvárnil postavu pilota Antonína Maděry a jeho osudy po konci druhé světové války až do roku 1990. Hlavní tvůrce zklamal právě fakt, že herec, představující komunismem perzekvovanou postavu, hodlá volit kandidáta, který žádal o podporu KSČM.

„Člověk, který po sedmnáct let všude říkal, jak mu Antonín Maděra změnil život a myšlení a všechny názory, svou volbou pana Zemana jen potvrzuje, že všechno, co o Zdivočelé zemi říkal, byly jen kecy,“ uvedl Stránský v původním vyjádření, pod kterým byl připojen i podpis režiséra Hynka Bočana.

Dejdar po sobotním příjezdu ze zahraničí reagoval překvapeně. Postoj tvůrců nechápal a na dálku jim vzkázal, že důležitost svobodného názoru je jedním z poselství celého seriálu. „Nikdy jsem se nestyděl mít svůj názor. Nestydím se ani teď. Ale napříště si ho nechám pro sebe,“ reagoval herec v zaslaném dopise s tím, že vždy aktivně zastával protikomunistické názory. Podle jeho manažera Romana Rouna Dejdara nejvíce mrzí, že tvůrci seriálu vše řešili přes média.

  • Jiří Stránský zdroj: ČT24
  • Martin Dejdar zdroj: ČT24

Stránský pro ČT: Mrzí mě to, počítat do deseti tentokrát bylo málo

Stránský dnes taktéž přes sdělovací prostředky kritiku mírnil a Dejdarovi se na dálku omluvil. Jeho slova prý byla zbytečně unáhlená. „Vím, že jsem měl počítat do těch dvaceti, ne deseti, než jsem pustil toho džina z té láhve a teď se dějou takovýhle věci. Prostě mě to mrzí,“ řekl České televizi.

O něco dříve ve vysílání Radiožurnálu také vysvětlil, že jméno Hynka Bočana připojil pod hercovu kritiku sám a teprve poté ho o tom informoval. „Pak jsem mu to teprve dal na vědomí. A on mně samozřejmě pak dal na vědomí, že by mě býval nejradši kopnul do šimpánu,“ zmínil ve vysílání. Prostřednictvím svého manažera Dejdar vzkázal, že prezidentskou volbu chápe jako volbu osobností, a nikoliv politických stran. „Zdůrazňuje, že je antikomunista, nicméně z těch kandidátů, kterých si obou váží, si vybral Miloše Zemana, to je celé… Událost považuje za nešťastnou mediální bublinu,“ řekl manažer.

Své podporovatele mezi známými osobnostmi mají oba kandidáti

Miloš Zeman

zpěvačka Lucie Bílá
fotbalista Antonín Panenka
herečka Jiřina Bohdalová
hudebník Felix Slováček
zpěvák Daniel Hůlka
herec Martin Dejdar
hudebník František Ringo Čech
režisér Filip Renč

Karel Schwarzenberg

režisér Miloš Forman
gymnastka Věra Čáslavská
výtvarník David Černý
herec a mim Bolek Polívka
hudebník a politik Michael Kocáb
ekonom Tomáš Sedláček
herečka Daniela Kolářová
režisér Fero Fenič

Obvykle kolegové, kvůli volbě se teď dělí do dvou táborů

Mnozí umělci přiznávají, že většinu obou táborů podobný smír – minimálně do skončení voleb – prozatím nečeká. Známé osobnosti proto pořádají koncerty a v médiích otevřeně propagují svůj názor. Pod tzv. Tříkrálovou výzvu na podporu Karla Schwarzenberga se například dnes připojili Michael Kocáb, Marie Rottrová nebo Zdeněk Svěrák. Naopak Miloše Zemana v cestě na Hrad podporují Marek Vašut, Jiřina Bohdalová nebo František Ringo Čech.

Daniela Kolářová, herečka: „Připadá mi to nešťastné, jako by v nás pořád bydlelo nějaké totalitní cítění. Je to demokratická volba a chovejme se demokraticky.“

Filip Renč, režisér: „Já jsem rád, že vůbec k těmto volbám došlo… Prezident musí být pro všechny. Umělci mají svůj názor, já jsem jeden z nich, mám prostě jiný názor a nechci být za to perzekvován.“

Prezidentská volba podle prezentace médií rozdělila českou společnost na dva jasně konfrontované tábory. Výrazným jevem je ale vysoká angažovanost právě v umělecké sféře. „Že se zapojují, to je správný, protože to jsou občani jako kdokoli jinej, ale že se zapojují s takovou hysterií, to jenom zírám,“ tvrdí Ringo Čech s odkazem na dění kolem herce Dejdara.

Emoce a silnou polarizaci kolem prezidentských voleb si ale někteří vychvalují jako důkaz, že lidé přikládají volbám důležitost. „Debata o prezidentských kandidátech je skutečně vášnivá. Jenže já jsem vlastně rád, protože opačný extrém by ve mně vyvolal obavy a úzkost,“ glosoval textař Michal Horáček. Většina osobností ale předpokládá, že rozdělení do dvou táborů s koncem voleb přestane stejně rychle, jako se před druhým kolem začalo utvářet.

Jiří Stránský: „I ta absolutně největší ostuda po šesti týdnech vyšumí. Myslím, že to tak bude i u prezidentských voleb.“

František Ringo Čech: „My prostě sparťany nenávidíme jenom devadesát minut, jakmile jdeme z toho stadionu, tak už je máme rádi.“