Bradáčová: Berka nesplňuje podmínky pro amnestii

Praha - Bývalý konkurzní soudce Jiří Berka nesplňuje podle pražské vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové podmínky pro amnestii. Berkovi podle ní za údajné účelové a likvidační konkurzy hrozí vyšší než desetiletý trest - kvůli zločinnému spolčení. Státní zástupkyně už podala proti rozhodnutí Berku amnestovat stížnost. Zabývat by se jí měl v nejbližší době Vrchní soud v Olomouci.

Amnestie vyhlášená prezidentem Václavem Klausem se totiž v tolik diskutovaném článku dvě vztahuje na lidi, jejichž trestní stíhání trvá déle než osm let a zároveň jim hrozí trest do deseti let vězení.

Podle Bradáčové se v případě, kdy se obviněný dopustil skutků spáchaných ve prospěch zločinného spolčení, se horní hranice trestní sazby zvyšuje o třetinu. Berkův advokát Rudolf Axmann s tím ale nesouhlasí. Podle něj se při amnestii musí použít základní trestní sazba, nikoliv ta zvýšená. Axmann to řekl deníku Právo. 

Lenka Bradáčová:

„Argumentačních rovin je několik, za podstatnou považuji to, že v této kauze je hranice trestu, kterou bylo možno uložit obžalovaným osobám, vyšší než deset let.“ 

Berkovo stíhání zatím nepravomocně zastavil českobudějovický krajský soud. Kauzou se teď bude zabývat Vrchní soud v Olomouci. Pokud by Berka uspěl, mohl by získat zpět soudcovský talár a začít znovu soudit. Stát by mu také musel vyplatit náhradu za ušlou mzdu v částce kolem pěti milionů korun. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) ale minulý týden zdůraznil, že učiní veškeré právní kroky k tomu, aby se Berka do soudcovské funkce nevrátil. Také vydal pokyn, aby mu náhrada za mzdu nebyla vyplacena. Pokud Berka o ni stojí, musí ji vymáhat soudně, vzkázal mu Blažek.

Případ patří k nejobsáhlejším v českém soudnictví

Skupina kolem Berky měla nejdřív skoupit pohledávky podniků na hranici bankrotu, firmy poslat do konkurzu a majetek pod cenou rozprodat. Deseti firmám tak měli způsobit škodu 264 milionů korun. Dalších 202 milionů se podle obžaloby pokusili z firem odčerpat. Nechávali proplácet fiktivní faktury, své soukromé zahraniční cesty nebo neprovedené práce.

Skupinu odhalila policie v souvislosti s podezřelým konkurzem na Union banku, který Berka vyhlásil a poté zrušil údajně na základě padělaných dokumentů. Skupina si podle žalobců vybírala podniky se sídlem v regionech Most, Chomutov a Česká Lípa, kde byl místně příslušný soudce Berka. Vedle Union banky šlo o podezřelé konkurzy společností ZKL Klášterec nad Ohří, Stavební podnik Ralsko či Zbrojovka Brno.

Případ se táhl se už od roku 2003. Soud od té doby vyslechl stovky svědků, zpovídal znalce, přehrál odposlechy telefonátů a přečetl statisíce stran různých materiálů. Kmenový spis má 170 tisíc stran, dalších až 30 tisíc tvoří přílohy.

Ze zločinného spolčení a dalších trestných činů se zpovídalo celkem dvanáct obžalovaných. Českobudějovický krajský soud v roce 2010 potrestal celkem devět lidí za účast na zločinném spolčení se škodou velkého rozsahu, tři další zprostil obžaloby. Devítileté tresty dostali Berka, konkurzní správce Daniel Thonat a bývalý prorektor Vysoké školy Karla Engliše v Brně Vladislav Větrovec. Sedm lidí z těchto devíti ale podalo odvolání. Olomoucký vrchní soud loni v květnu rozsudek zrušil a případ vrátil zpět krajskému soudu.