Česko čekají tuhé mrazy

Praha – Meteorologové předpovídají na konec týdne silné mrazy. Do Česka nyní proudí studený vzduch od severovýchodu, v sobotu a v neděli by v noci mohlo být dokonce až -19 stupňů Celsia. Pro část Moravskoslezského kraje zůstává v platnosti až do odvolání smogová situace.

Podle ČHMÚ předpověď na středu slibuje zataženo až oblačno, nejnižší noční teploty -5 až -9 stupňů Celsia, při zmenšené oblačnosti až -12 stupňů. Denní teploty se pak budou pohybovat v rozmezí -7 až -3 stupně. Místy bude slabě sněžit, hlavně na východě Moravy a ve Slezsku.

Ve čtvrtek bude rovněž zataženo až oblačno, ojediněle polojasno, občas může slabě sněžit a ojediněle se objeví mrznoucí mlhy. V noci bude ještě chladněji, -6 až -10 stupňů, při zmenšené oblačnosti kolem -14 stupňů. Teploty přes den vystoupají na -7 až -3 stupně.

pátek bude občas slabě sněžit. Noční teploty se budou pohybovat  mezi -7 až -11 stupni, při malé oblačnosti až kolem -15. Přes den pak bude -8 až -4 stupně.

Počasí v sobotu i v neděli bude podobné. Vyjasní se a ještě více přituhne. V noci bude -8 až -12 stupňů, při malé oblačnosti se mohou teploty dostat až na -19 stupňů. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi -8 až -4 stupni. Na začátku příštího týdne by mrazy měly zmírnit. Postupně se oteplí na -4 až +1 stupeň.

Lidem na Moravě se opět hůře dýchá, a to kvůli zvýšenému výskytu částic polétavého prachu. Na všech měřicích stanicích Moravskoslezského kraje nadále zůstává překročen imisní limit 50 mikrogramů na metr krychlový, někde víc než dvojnásobně. Dnes se hodnoty na většině měřicích stanic v regionu opět mírně zvýšily. Smogová situace platí od pondělí pro oblast Ostravska, Karvinska a části Frýdecko-Místecka. Lidé by měli omezit jízdy autem, nemocní, starší lidé a děti by se měli vyvarovat fyzické zátěže.

Předpověď počasí (zdroj: ČT24)